U prerađevinama trećina stranog sumnjivog mesa

D. Marinković

05. 08. 2013. u 21:32

Uvozimo mašinski okoštano meso, zamrznuto, kom rok upotrebe ističe. Namirnice animalnog porekla pune su aditiva i raznih konzervanasa

PRAVE pršutu, a farme ni na vidiku. Gotovo da nema prerađevine u našoj zemlji bez uvoznih sirovina. Najmanje trećina mesa koja raznoraznim kanalima stigne u Srbiju završi u „domaćim“ viršlama, salamama, paštetama. Osim toga, namirnice animalnog porekla u našoj zemlji pune su aditiva i raznih konzervanasa, za koje je dokazano da su štetni za zravlje.

U svežem mesu i nekim mesnim prerađevinama otkriveni su hormoni, antibiotici i sedativi, ali i soja, loj, kao i polifosfati, čija je upotreba zabranjena u svetu. Stoga građani sve više strahuju zbog gotovo dupliranog uvoza mesa iz sveta ove godine.

Šunke u crevu, pica-šunke, viršle, salame spadaju u vrlo „opasne“ prerađevine... Sumnju u startu izazivaju nelogičnosti da je recimo šunka duplo jeftinija od svoje osnovne sirovine - svinjskog buta! To je zato što se na 100 kilograma buta doda 100 do 150 kilograma leđa, a da bi se ta masa ujedinila, dodaje se soja, plus polifosfati, kao i poboljšivači ukusa, glutaminati, emulgator „karagenan“, koji spada u hidrokoloide, materije koje vezuju vodu...

- Veliki broj potrošača s razlogom ima primedbe na kvalitet mesa i prerađevina - kaže za „Novosti“ Mladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. - Iako Srbija tvrdi da ima propise, koje je harmonizovala sa EU, ona nema sistem laboratorija i nema sredstava za kontrolu tih proizvoda, koja su potrebna da bi potrošači bili apsolutno zaštićeni. Posebno nema uvida u kvalitet uvoznog mesa. Osim toga, spominju se vrlo često lobiji između proizvođača i uvoznika.

Prema procenama stručnjaka, najmanje trećina uvoznog mesa završi u našim mesnim prerađevinama, jedan deo u ugostiteljskim objektima, a ostalo u STR-ima i manjim radnjama.

Najviše primedbi je, dodaje Ševarlić, na uvoz MOM-a, mašinski okoštanog mesa, od koga se prave paštete, viršle, razne salame, pa na uvoz mesa iz Robnih rezervi zemalja u Evropskoj uniji na samom kraju isticanja roka upotrebe. Sve više strepnji izaziva i uvoz mesa iz Brazila, Čilea i SAD-a, gde se dodaju veće količine hormona rasta u uzgoju stoke, pre svega kod piletine i govedine.

TRAŽITE DOMAĆE

- U ovakvim okolnostima savetujem potrošačima da se kada god je moguće orijentišu na domaće proizvođače, ugovore isporuke na seljačkim gazdinstvima - izričit je Ševarlić. - Tada postoji direktna odgovornost između proizvođača i potrošača, što je kada uđete u prodavnicu nemoguće uspostaviti. Bilo bi dobro da u prodavnicama bude označeno uvozno meso od domaćeg. Ali to, nažalost, nikada nije zaživelo, iako se o tome govori. Kupci treba maksimalno da izbegavaju kupovinu već pripremljenog mlevenog mesa, i da zahtevaju da se ono melje pred njihovim očima iz komada mesa. Zato imaju pravo kao potrošači. Takođe, ako nije provereno mesto kupovine, nije dobra ideja kupovati ni meso za roštilj, ćevape i pljeskavice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Branko

05.08.2013. 21:57

Pitanje: U čemu je problem, prerađevine, trećina, strano ili "sumljivo"? A šta ako stranog nema?

milan

06.08.2013. 07:16

@Branko - Nerealne cene mese kod nasih seljaka.U Austriji je kg.svinjetine 1.25eur a u Madjarskoj 1.05eur.Kod nas trenutno seljaci nece da daju svinje ispod 180din.a mnogi cekaju cenu od 200.Pa vi sad budite vlasnik kompanije sa takvom osnovom.Kupi domace i budi ne konkurentan na trzistu ili ...

Biki

06.08.2013. 09:33

@Branko - Tako je Branko najverovatnije da stranog smeca i nema jedemo sopstveno smece-ja od toga nista ne jedem odavno ni moja porodica.Ali jedno mi nije jasno stalno se prica i pise o zatrovanoj hrani a inspekcija i nadlezni se ne oglasavaju,oni dobiju u mesari najkvalitetnije meso i tako se ta tema presakoci......Znaju nase domacice sta je zdravo a sta nije ali nazalost nemamo puno izbora jer je skoro sve zatrovano.Mogu nas jedino geni i nasledni faktori spasti od prerane smrti.Za nasu decu se bojim.

marko

05.08.2013. 22:12

@ - Tekst je fantastican i potpuno istinit.A ja kao mesar pozivam narod da kupuju sto vise i vise i vise mesne preradjevine jer ko ce mi platiti skolovanje dece u Londonu?Kako da otplatim audija?Pa sa polifosfatima,sojom,pratom i ledom u mesu....prijatno...

Siroje

05.08.2013. 23:43

Nema zdravog ni kod nasih seljaka,ono sto je za prodaju nije isto kao za sebe.Jedino kad covek sam proizvodi i zna kako je proizveo-u to se moze uzdati.Ali posto Niko nece da radi a svi imaju novca da kupe,onda ce jesti sta im se servira i platice cenu koju oni traze,em skupo,em sumnjivog kvaliteta.Tesko je Naci seljaka u Srbiji koji zaista BIO proizvodi,jer njemu se ne isplati nikako,troskovi su veci od zarade,jedini nacin je da pocnete sami da uzgajate,bolje biti zdrav i siromasan nego bogat i

sl

05.08.2013. 23:44

I tako se borimo za radna mesta-unistavanjem domacih proizvodjaca. Ali nema veze vazno je da udjemo u EU"!

Rajko

06.08.2013. 03:03

Mi, kao potrošači, imamo pravo samo - da se slikamo. Sve to sto ste nabrojali su posledice, a uzrok je nerad nadleznih sluzbi.

komentarac

06.08.2013. 03:29

jes jes eu kako god radite tako cete i da jedete kasnije cete travu jesti tako eu vas zamislja

Meda

06.08.2013. 05:31

kakve li šu to namirnice "animalnog" porekla i to "okoštano" meso. danas svaka dzudza piše clanke

vuk

06.08.2013. 06:49

@ - To treba druga da redu. Seljaka unistavaju uvozom, pojedine mesare uvoze meso pred karlson roka trajanja-naravno jeftinije

boško

06.08.2013. 07:52

Da je samo meso problem, a ostalih sijaset proizvoda,za šta nam služi veterinarska inspekcija,kad udjem u prodavnicu ništa ne mogu proveriti,pile ko pile,pašteta ko pašteta,sve legalno i "žigosano",kome više verovati?

Nick Sloter

06.08.2013. 08:28

Sve dok neko od inspektora koji su bili dužni da ovu oblast kontrolišu ne završi na debeloj robiji neće biti bolje.

Milan

06.08.2013. 11:43

@Nick Sloter - Postoji krivična prijava protiv najodgovornijih u Upravi za veternu za navedene propuste međutim Tužilaštvo za organizovani kriminal i policija ćute , a preporuku Zaštitnika građana od 25.02.2013.godine , Ministarstvo poljoprivrede ne izvršava.

Jovanka

06.08.2013. 11:55

@Nick Sloter - Mislim da ce pre biti da dok taj inspektor ili neko od njegove porodice ne zavrsi na onkologiji, sa direktnom vezom za groblje. Nece njih ni robija opametiti.....

apsurd

06.08.2013. 09:10

Ne dotice me. Koje kakve kobasice, pastete, virsle...ne bi jeo da mi plate. Povrce iz moje baste, i po koje pile kupljeno od komsije sa avale koji ih pusta da trckaraju po dvoristu i malo sardina, skusa i po koja pastrmka i dosta sto se tice mesa. Nek se truje ko je alav i lenj.

Zabrinut za zdravlje dece

06.08.2013. 11:18

Ili da prevedeno ova hrana je gora od genetski modifikovane hrane(GMO),protiv koje se borimo sa pravom,a pored nosa nam promicu na mesecnom nivou uvoz "leseva punih otrova" pa jos neko da mi kaze da nema korupcije..Pa sto li su ljudi agresivni,netolerantni i besni...pa prepuni smo hormona...

misa

06.08.2013. 13:03

zaista,a to vidim i sam pašnjaci pusti i prazni a pršute,šunke koliko hoćeš ,pa još udare reklamu sa nekom tradicijom,a tradicija je bila da su pašnjaci bili puni stada......a sada stada nigde a mesare pune,......neverovatno

Cetke i metle-Secer........

06.08.2013. 13:37

Mogu samo da ponovim da Srbija kao drzava postoji u tragovima a vladari koji se smenjuju sve ista imena samo nastavljaju isti prljavi posao unistenja drzave i naroda korak po korak, princip kuvane zabe, zasto cute studenti,profesori i domacini? Narode sta jos treba da te snade? Ali zato svaki dan hvalospevi sa ekrana i medija kako su pojedinci mocni u nemocnoj drzavi? Tuga jedna,stari lisci ofucani ogrnuti poslusnom dlakom...............

Darak

06.08.2013. 14:01

@Cetke i metle-Secer........ - Posebno nema uvida u kvalitet uvoznog mesa. Битно да се ми ускладимо са EU. Пре пар дана сам детаљно објаснио "кувану жабу", а ово код нас је у фази СКУВАНИ мозак!!! Свака част.

Darak

06.08.2013. 14:02

Али зато чобану који нема код себе ЛК наплаћују казну, врхунац бесмисла.

Ivan

06.08.2013. 16:46

Mnogi komentarisu a ne kazu koliko su spremni da plate za kvalitet koji zele. Kao sto ne postoji litar cedjenog soka od voce za 200 dinara i to usred sezone, tako nema ni zdrave domace telece snicle od teleta koja je jelo travu bez 20 Evra za kilogram. Bez pomoci drzave, seljak ne moze nikom da proda po trzisnoj ceni nista. I drzava mora da kontrolise seljaka: kako trosi pomoc, kako proizvodi, sta koristi u proizvodnji. I da, to je EU... Pomoc seljaku ali i pravila koja se obavezno sprovode.