Kafane: Velike razlike u cenama

A. KRSMANOVIĆ

27. 05. 2013. u 21:15

U srpskim kafanama cene istih specijaliteta se veoma razlikuju, ugostitelji se pravdaju paprenim zakupninama

U Srbiji može da se jede i za 420 dinara, ali često ni 50 evra nije dovoljno za jedan ručak! Ugostitelji tvrde da veliki troškovi poslovanja i paprene zakupnine određuju cene ića i pića u restoranima. Upravo u tome vide razlog za velike razlike u cenama istih specijaliteta sa menija.

- U ugostiteljstvu postoji ozbiljan problem formiranja cena - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. - Postoji velika razlika, a zavisi od nabavne cene snabdevača, poreza, dažbina i još mnogo toga. Samo su akcize na alkohol u poslednje dve godine skočile za 25 odsto! Cene su u bivšoj Jugoslaviji bile uravnotežene i svuda slične, jer većina restorana nije plaćala zakup. Tadašnji odnos nabavne i prodajne cene bio je od dva do 2,5 puta veći. Ako su sok od dva litra nabavljali za 80 dinara, bilo je dovoljno da ga prodaju za 200 dinara i da razlikom plate troškove i imaju mali profit. Danas je razlika jedan prema četiri! Isti sok mora da se proda, bar, za 360 dinara kako bi se pokrili.

Gostima restorana često nije jasno zašto je negde pasulj prebranac 150, a negde 340 dinara. Još su čudnije cene pića i kolača, pa se dešava da parče torte košta 310 dinara kao pasulj, rižoto ili makarone. Kada gost pomisli da će, ako poruči riblju čorbu u kotliću od 200 dinara uštedeti, mnogo greši, jer će morati da plati vodu, pivo ili sok - kako bi je „ugasio“. Ipak, ugostitelji kažu da je većina odustala od proizvodnje kolača, jer im je potrebna dodatna prostorija, zaposleni, sertifikati, pa je bilo jednostavnije nabavljati od poslastičara.

- Cene neprestano rastu i to mora da se odrazi na kafanske menije - kaže Rajić. - Restorani

plaćaju skuplje odnošenje smeća, skuplji parking, energente, a nametnut je čitav niz standarda koji realno nije bio potreban. Restoran koji je uredio kuhinju po HASAP-u mora da vrati uložen novac, ali oni automatski privlače klijentelu sa dubljim džepom. Restorani imaju 44 mesečne obaveze! Taman kad smo uspeli da skinemo naplatu firmarine, Beograd je zonirao grad i nametnuo još veću dažbinu. Lokalne samouprave stalno izmišljaju dažbine koje na kraju plate gosti restorana.

KUVER POSEBAN TROŠAK

CENOVNICI beogradskih restorana zanimljiviji su od krimi romana, jer gost na svakoj strani može da doživi neočekivan obrt. Jedno od najneprijatnijih iznenađenja je „kuver“ koji košta od 120 do 215 dinara, a podrazumeva - pribor za jelo. U nekim restoranima viljuška i nož se ne podrazumevaju, dodatno se plaćaju i ne mogu da se donesu od kuće. Vlasnici restorana kažu da je „kuver“ praktično zarada konobara, a bakšiš dodatni prihod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sladjana

27.05.2013. 21:33

Restorani rade bez obzira na krizu. A rade zato što imaju zaposlene na crno, pazar imaju na crno i belo, pola prijavljuju a pola ne prijavljuju. Ima restorana u Knezu koji imaju pazar i do 300 hiljada dnevno!

Milos

27.05.2013. 23:43

Gluplji tekst odavno nije objavljen. Šta ima ugostitelji kome da se pravdaju, ako je dobra kafana imaće mušterije, ako nije propašće čak i sa najjeftinijim cenama. Možda cena bifteka može da se poredi u mesari, ali ne može da se poredi u kafani ako jedna kafana ima dobrog kuvara, a u drugoj kafani neki priučeni glume Remzija. Isto važi i za osoblje, uslugu, enterijer, itd. itd. Manite se glupih tekstova o poređenjima kad poredite babe i žabe.

grga

28.05.2013. 12:32

koliko vidim,a u restorane ulazim samo radi toaleta,prosečan čovek ovde nema šta da traži tamo,jedino radi toaleta,kupiš lepo i spremiš sam i znaš šta jedeš i piješ,ako i tad uopšte znaš....često ukusna i skupa hrana nije i zdrava

Djordje

28.05.2013. 17:25

Price za malu decu!!!Ako dvolitarska Koka Kola kosta stotinak dinara a kada se pretoci u case kojih bude 11-12 (sa ledom) i prodaje casa po 100-120 din to nije jedan prema cetiri nago JEDAN prema DESET-JEDANAIST!!!

Giant

29.05.2013. 18:37

Oduvek je poznato da je najveća zarada na kafi, alkoholnim pićima i vinu, salati i sl.