NAJBOLJI izvoznik u 2011. godini je kompanija „Tarket“, iz Bačke Palanke, koja je na strana tržišta od početka godine već plasirala proizvode u vrednosti većoj od 100 miliona evra.

- Vlada Srbije veoma je zainteresovana da podrži sve izvoznike i to je deo novog modela razvoja privrede koji je započet pre nekoliko godina - izjavio je Mirko Cvetković, premijer Srbije, na svečanosti povodom nagrade koju dodeljuje SIEPA.

Premijer je istakao da statistički podaci pokazuju da izvoz Srbije u poslednje dve-tri godine ima značajan rast, a samo za deset meseci ove godine porastao je 25 odsto u odnosu na isti period lane.

Cvetković je napomenuo i da je Srbija ove godine dostigla istorijski najveći stepen pokrivenosti uvoza izvozom u poslednjih 15 do 20 godina.

NAGRAĐENE PREDUZETNICE SPECIJALNU nagradu za najbolju preduzetnicu godine dobila je Biljana Jovanović, iz modne kuće „Luna“, iz Požarevca, dok je posebno priznanje u toj kategoriji osvojila Marina Milović, iz kompanije „Maja promet“, koja se bavi proizvodnjom meda.

Pored „Tarketa“, koji svoje glavne proizvode podne obloge od vinila i višeslojne parkete plasira na tržište regiona, ali i Rusije, Belorusije, Ukrajine, Švedske i Poljske, nagradu za najboljeg izvoznika u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobila je „Fabrika specijalne opreme Goša“, iz Simićeva, koja celokupnu proizvodnju auto mešalica za beton izvozi na tržišta Nemačke, SAD, Brazila, Belgije i Indije.

Nagradu za najbolji izvozni proizvod ove godine dobila je kompanija „Medika sistems end prodakts“, za svoj proizvod koji je potpuno projektovan i proizveden u Srbiji.

Posebno priznanje u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobila je kompnija „Eleks komerc“ iz Beograda.