KAKO bi se onkološki pacijenti bolje snašli u sistemu zdravstvene zaštite, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u utorak je predstavio aplikaciju za mobilne telefone ONKO, sa brošurama i uputstvima stručnjaka o lečenju malignih bolesti. Cilj je da se smanji broj pacijenata koji se informišu na nerelevantnim sajtovima i leče neproverenim preparatima.

- To su brošure koje su pisali naši lekari i sadrže informacije potrebne svakom onkološkom pacijentu - kaže prof. dr Danica Grujičić, direktor Instituta. - Očekujemo da se radu aplikacije priključe ostale onkološke ustanove iz Sremske Kamenice, Kragujevca i Niša.

Pročitajte još - ALARMANTNO: Bolnice prepune obolelih od raka!

Doktorka Ana Jovićević, epidemiolog Instituta, kaže da se u brošurama mogu pronaći informacije o hirurgiji, zračnoj terapiji, medikamentima i alternativnom lečenju. Tu su, dodaje, saveti i o savladavanju mučnine i neželjenih efekata hemioterapije, kao i informacije o pregledima i terapijama.

Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac grupe za javno zdravlje Ministartsva zdravlja, rekla je da je aplikacija pripremljena u sklopu projekta pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a biće promovisana i u regionu.

Prema rečima dr Davorina Radosavljevića, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta, aplikacija ne menja pregled i "živu reč":

- Lekari na aplikaciji pružaju tačne informacije, kako pacijenti ne bi sami "lutali". To je naš način da pokažemo empatiju i brigu, a ne da zamenimo pregled.