IAKO udžbenici na putu do učionice pređu nekoliko krupnih stepenica, u njima se potkradu neprimerene greške. Lekcija iz istorije za sedmi razred osnovne škole u kojoj je jedan od najgorih običaja iz vremena turske okupacije - danak u krvi - predstavljen kao dobra prilika za napredovanje u karijeri, u udžbeniku istorije nalazi se od 2012. Tako je sedam generacija đaka učilo da je dobro biti - janičar!

- Na ovim lekcijama hiljade dece formirale su svoju istorijsku svest, ali i svest o drugim stvarima - kažu naši sagovornici, povodom teksta o kome su "Novosti" pisale.


PROČITAJTE JOŠ: Danak u krvi prikazan kao prilika za napredovanje: Skandalozan sadržaj udžbenika istorije za sedmake

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je "sporni tekst o tiraniji okupatora i isplativosti da se deca uče da budu janičari odobren - pre reforme".

- Udžbenik je iz 2012, a u upotrebi je nakon ispravki prethodno odbijenog udžbenika iz 2011. godine. Lekcija o danku u krvi je uravnotežena, ali je pitanje o pozitivnim i negativnim stranama danka u krvi loše formulisano. Ovo je poslednja godina primene udžbenika, jer će se dogodine u sedmom razredu koristiti novi udžbenici, koji se upravo pregledaju - saopštavaju iz Ministarstva.

Ministar Mladen Šarčević istakao je da autori nisu dali dovoljno činjenica kako bi ovaj običaj objasnili iz ugla pamćenja srpskog naroda, a smatra se da je doba janičara najgori period kroz koji je narod prošao.

- Nadležnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je kontrola svih udžbenika i nadamo se da će prilikom reforme udžbenika za sedmi razred svi propusti biti ispravljeni. U saradnji sa Zavodom formiraće se jedinstveni udžbenici u kojima će se obrađivati teme na isti ili sličan način - rekao je on.

I Zlatko Grušanović, koji je na čelu Zavoda od 2017. godine, potvrđuje da je ovaj udžbenik odobren i u upotrebi od 2012.

Od tada, kaže on, nije stigao nijedan prigovor na njegov sadržaj.

- Pasus o danku u krvi u kontekstu cele lekcije manje je problematičan, koliko je nespretno sročeno pitanje o prednostima danka u krvi - kaže za "Novosti" Grušanović. - Za sledeću školsku godinu će svakako biti izabrani novi udžbenici, tako da se ovo "Bigzovo" izdanje više neće koristiti. U toku je pregled udžbenika za treći i sedmi razred, i verovatno nas kao i svake godine očekuju greške koje će se lupom tražiti, naročito što je sledeće godine i izbor udžbenika za te razrede. Zavod trenutno ima više od 200 komisija, koje pokušavaju da ukažu na svaku grešku i profesionalno ocenjuju rukopise. Pokušavaju da ukažu na svaku grešku u udžbeniku i da profesionalno urade stručnu ocenu kako bi do učenika stigao udžbenik prema standardima kvaliteta.

Iz Ministarstva prosvete naglašavaju da izdavače dele prema kvalitetu, a ne na domaće i strane. Sa druge strane, pojedini istoričari i analitičari, smatraju da je sporno upravo to što naše tržište udžbenika drže Hrvati i Nemci, u čijem su vlasništvu "Klet", "Bigz" i "Logos", dok je domaći Zavod za udžbenike potpuno skrajnut.

Ministar Mladen Šarčević / Foto Ž. Knežević

- Da li je istina da monopol na našem tržištu udžbenika imaju izdavači iz Nemačke i Hrvatske - pita istoričar Miloš Ković. - Kako bi bilo da se objave zvanični podaci o tome, pa da znamo jesu li to samo glasine? Ako je to tačno, ko je odgovoran za takvo stanje? Zašto je dozvoljeno potpuno potiskivanje i postepeno propadanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva?

Ković, između ostalog, postavlja i pitanje zašto nije dovoljan jedan udžbenik istorije za svaki razred, znalački i kvalitetno napisan, u izdanju Zavoda.


PROČITAJTE JOŠ: Potresno svedočenje Igora Jurića: Na monitoru puštena fotografija sa Tijanom i drugom ćerkom, njegove reči će vas pogoditi, jedva zaustavljao suze (VIDEO)

OPASNO DA TRŽIŠTE ODLUČUJE

ISTORIČAR Miloš Ković za "Novosti" kaže i da je neshvatljiva ravnodušnost naše javnosti prema gorućem pitanju školskih udžbenika:

- Neverovatna je odluka da o udžbenicima iz kojih će učiti naša deca odlučuje - tržište. To je posebno opasno i uznemirujuće kada je reč o identitetskim naukama, među kojima je i istorija. Tržište je donelo dve pogubne bolesti: korupciju u prodaji udžbenika i moralni relativizam u tumačenju istorijskih događaja.