Danas počinje Božićni post: Ovih pravila treba da se pridržavate
27. 11. 2019. u 09:45
Vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično započinju post danas
Foto N. Fifić
Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskoga.
Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.
Ne odnosi se samo na telesno uzdržanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli.
Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.
Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.
Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, sredom i petkom koji se poste "na vodi".
Za početak pripremili smo predlog posnog doručka, čija će vas energija sigurno držati tokom prepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma:
Dve kašike žitarica po želji, krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomešati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.
Boža Zemunac
27.11.2019. 12:57
SVIMA KOJI POSTE, ŽELIM SREĆAN I USPEŠAN POČETAK POSTA.ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO.
Ja sve jedem posno. Posnu pljeskavicu, posne ćevape, posni roštilj, posno praseće pečenje. Sve je napravljeno od svinja ili goveda koje nisu okusile ni trunku mesa. Sem toga su i "bio" jer nijedna nije ni cigaretu zapalila.
@Saša - Bože oprosti mu, ne zna šta priča
čeg se pametan stidi, tim se budala ponosi.
Ne jedimo sami sebe i jdeni druge.Ostalo je malo važno.
Komentari (5)