Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodiće danas u ime Vlade Srbije, uz pune vojne i državne počasti, centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom 11. novembra, dana primirja u Prvom svetskom ratu.


Kako je saopšteno iz Ministarstva, ceremonija će biti održana u 11 časova kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.


Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda i diplomatski i vojni izaslanici Francuske, Rusije, Velike Britanije, Grčke, Slovačke, Nemačke, Turske, Danske, DR Kongo, Mađarske, Kipra, Austrije, Mjanmara, Hrvatske, Portugalije, Bosne i Hercegovine, Kube, Sirije, Katara, Bugarske, Holandije, Angole, Gruzije, Kuvajta, Austrije, Švajcarske, Evropske unije i drugi.


Prisustvovaće i predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino nastradalim tokom Prvog svetskog rata.


Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima državama-pobednicama u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja, kaže se u saopštenju.


Dodaje se da će ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Srbije obići će 11. novembra u 11.00 obići srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz razdobla Prvog svetskog rata u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.


Pročitajte i:  Počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdana povodom Dana primirja


Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama 11. novembra u 11.00 u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine u 11.00 kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.


Republika Srbija se s ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914-1918), ističe se u saopštenju Ministarstva.