MADA je zbog raznih zloupotreba prilikom izdavanja diploma saobraćajnog i medicinskog tehničara i falsifikovanja vozačkih isprava, privatna Srednja škola u Tutinu nedavno zatvorena, a njeno rukovodstvo uhapšeno, Ministarstvo prosvete nije naložilo da se diplome za koje postoji osnovana sumnja da su nezakonito stečene i ponište.

Pročitajte još: SKANDAL U VRŠCU: Više od dve godine radila kao lekar, niko nije sumnjao da nema diplomu

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je ova škola nezakonito organizovala ispite za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, da je nepravilno formirana komisija za polaganje i ocenjivanje ispita i da su pojedini pismeni zadaci i odgovori vanrednih učenika ocenjeni, a da nisu ni pregledani.

- Inspektori nisu bili u mogućnosti da se sumnjive diplome ponište jer u vanrednom inspekcijskom nadzoru nije moglo da se utvrdi ni koliko je diploma izdato, kao ni kojim licima su izdate - ističe se u objašnjenju Ministarstva prosvete pojedinim novopazarskim medijima.

Pročitajte još: Lažni doktor lečio duže od 11 godina

Mada mnogi Novopazarci strahuju "šta ih sve može snaći" ako ih u nekoj od zdravstvenih ustanova sačeka medicinska sestra sa diplomom kupljenom u Tutinu, a takvih je mnogo u ovom kraju i širom Srbije, u Ministarstvu ističu da nisu savetovali poslodavce da raskinu ugovore o radu sa vlasnicima spornih diploma.

- Ministarstvo ne može savetovati ustanovama da raskinu ugovore o radu sa osobama koje su diplome stekle u Srednjoj školi "Tutin" iz razloga što ne znači da su sve diplome neispravne i protiv zakona sastavljene. Utvrđivanje da je javna isprava neistinita kompleksan je postupak koji se vrši za svaku diplomu posebno - navode iz Ministarstva prosvete.


Zatvorena škola u Tutinu


Niko tačno ne zna koliko je u zdravstvenim centrima ukupno medicinskih sestara i tehničara sa tutinskom diplomom, posebno jer neke institucije te podatke kriju.

Falš diplome prvi su otkrili poslodavci u Nemačkoj, pa su još pre nekoliko meseci stopirali zapošljavanje medicinara iz Srbije sa ispravama iz Tutina.

Zanimljivo je i da neki vozači sa kupljenom dozvolom još voze kamione i autobuse širom Evrope.

UHAPŠENI

MAHINACIJAMA u Srednjoj školi "Tutin" bavila se i policija koja je, u saradnji sa osnovnim tužilaštvom, uhapsila direktora I. D. (53) i njegovog saradnika A. D. (25). Oni su osumnjičeni da su tokom 2018. i 2019. godine većem broju građana, uz novčanu nadoknadu, izdali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu B i C kategorije, na osnovu navodnog završetka srednje škole.