MEĐU nepravilnostima u organizovanju đačkih ekskurzija o kojima ovih dana bruji Srbija, jedna se, kako saznaju "Novosti", dogodila u septembru, kada su učenici Gimnazije iz Raške krenuli u Italiju autobusom koji nije imao potvrdu tehničke ispravnosti "mlađu" od mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ -Voze decu, nemaju ni dozvolu: Za četiri dana utvrđene nepravilnosti kod 28 vozača

Naime, sve je počelo kada je po učenike ove gimnazije stigao autobus bez ispravne dokumentacije. Saobraćajna policija nije dozvolila da njime krenu na put, pa je prevoznik učenike prebacio u drugi autobus, sa ispravnom dokumentacijom. Međutim, nekoliko kilometara dalje ponovo su ih premestili u prvi autobus, opet bez potrebne dokumentacije o tehničkom pregledu.

Potvrdu cele ove priče dobili smo i od MUP Srbije. U odgovorima na naša pitanja navedeno je da je reč o novopazarskom prevozniku, te da su autobus sa neispravnom dokumentacijom zamenili vozilom koje je ispunjavalo sve uslove, posle čega je saobraćajna policija dozvolila da krenu na put.

U MUP-u kažu da je nedugo zatim saobraćajna policija na državnom putu Raška - Kraljevo zaustavila autobus koji je prevozio pomenute učenike. Tom prilikom je utvrđeno da su oni, u međuvremenu, ponovo prebačeni u autobus koji je prvobitno bio planiran za prevoz dece, ali nije ispunjavao sve propisane uslove za to.

- Nakon toga učenici su ponovo prebačeni u drugi autobus, kako bi nastavili putovanje - objašnjavaju u MUP-u.

BROJNI PREKRŠAJI ZA samo četiri dana pooštrene kontrole primene Pravilnika o organizovanju ekskurzija, MUP je utvrdio nepravilnosti kod 28 vozača i 26 autobusa. Od početka primene Pravilnika saobraćajna policija je prokontrolisala 1.214 autobusa i vozača. Zbog sumnje na tehničku neispravnosti, na kontrolni tehnički pregled upućeno je 20 autobusa, od kojih ga nije prošlo čak 15.

Šta se tačno dogodilo, pokušali smo da saznamo od direktorke Gimnazije u Raškoj Jovanke Luković, koja, i pored zvanične potvrde iz MUP-a, tvrdi da se ništa od pomenutog nije dogodilo.

- Kada je ustanovljeno da autobus koji je trebalo da vozi decu na put u Italiju nema adekvatnu dozvolu, došao je drugi autobus i deca su krenula njime. Niko ih nije premestio u autobus kojim je prvobitno trebalo da krenu - kaže direktorka Gimnazije za naš list.

I Edis Mulkić, vlasnik agencije "Lotus" iz Novog Pazara, čijim autobusom su deca putovala, negira da su učenici iz ispravnog autobusa prebačeni u drugi, bez potvrde o ispravnosti:

- Prema ranijim propisima, potvrda o tehničkoj ispravnosti važila je šest meseci, a mi nismo bili infomisani o tome da sada ne sme da bude starija od mesec dana. Zbog toga je i došlo do zabune - kaže Mulkić. - Poslali smo autobus koji je imao potvrdu staru tri meseca, a kada je ustanovljeno da ona nije ogovarajuća, poslali smo drugi, kojim su deca i otputovala u Italiju.