Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenio je da novi srbomrzački grafiti u mestu Rumin kod Sinja i u Splitu potvrđuju činjenicu da u Hrvatskoj nema spremnosti za suočavanje sa ustaškom prošlošću.

"U Splitu i širom Hrvatske pojavljuju se redovno ustaški simboli kao što su ustaško slovo "U", "Za dom spremni", ustaška šahovnica s početnim bijelim poljem i poruke besne mržnje "Srbe na vrbe", "Ubij Srbina", "Mrzim školu i Srbe", "Maksovi mesari", "Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati" i mnoge druge. U čitavoj Hrvatskoj postoje na desetine hiljada ustaških simbola i poruka mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko. Jasno je da nadležne insitucije ne čine ništa da se kazne organizatori i počinioci navedenih srbomrzačkih pojava", istakao je Linta u saopštenju za javnost.

PROČITAJTE JOŠ - USTAŠE DEFILUJU SPLITOM: Grmoglasni pokliči „Za dom spremni“ opet u Hrvatskoj (VIDEO)

On je ocenio da će Hrvatska još dugo godina biti država u kojoj vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti prema Srbima i da je zbog toga potrebno da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije radi redovne izveštaje o stanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj i drugim državama regiona i da ih šalje a što više adresa u međunarodnoj zajednici.