TIHO i skromno je obeleženo šest meseci od smrti Mirjane Marković (1942-2019). U dvorištu porodične kuće u Nemanjinoj ulici broj 41 u Požarevcu, pored biste Slobodana Miloševića (1941-2006), u subotu je otkrivena bista i njegove supruge.

Bista je napravljena od belog mermera i na njoj je izrađen i cvet u kosi, koji je bio zaštitni znak nekadašnje predsednice JUL-a. Na postamentu biste, osim datuma rođenja i smrti Mirjane Marković, uklesano je - "Rođena u partizanima, umrla u izgnanstvu", a ispod su imena njene dece, Marije i Marka.

Šestomesečnom pomenu i otkrivanju biste nije prisustvovao niko od političkih funkcionera, iako su neki od njih bili najavljeni, na čelu sa počasnim predsednikom SPS-a Milutinom Mrkonjićem. Među prisutnima nije bilo nikog ni iz redova lokalnih političkih partija. Od ličnosti poznatih široj javnosti, prisustvovala je samo novinarka Ljiljana Milanović, supruga nekadašnjeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića.

Pre otkrivanja nadgrobne biste, u susednom dvorištu - u kući Dobrnjčevih, održana je promocija petog dela knjige Mirjane Marković Destierrada e imperdida - "Prognana i neizgubljena", za koji je predgovor napisala njena ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, a pogovor njen sin, Marko Milošević, koji se od 2000. godine nalazi u Rusiji.

Jedan od promotera knjige bio je Branko Rakić, profesor na beogradskom Pravnom fakultetu.

- Kad sam nekim svojim studentima čitao odlomke iz knjige, zapitali su se zašto ona nije uvršćena u njihovu obaveznu literaturu. Ona se sastoji od kratkih tekstova i podeljena je u dva dela. U prvom govori o zbivanjima u svetu, a u drugom o našoj zemlji - rekao je Rakić.

Bista Mirjane Marković pre otkrivanja; foto D. Novković


PROČITAJTE JOŠ: U subotu otkrivanje nadgrobne biste Mirjane Marković

Promociji knjige i otkrivanju biste prisustvovali su i građani, koji su palili sveće i upisivali se u knjigu žalosti.


LIPA

MIRJANA Marković preminula je 14. aprila u Moskvi, u 77. godini, a šest dana kasnije urna sa njenim posmrtnim ostacima položena je u zajedničku grobnicu, pod lipom, ispred porodične kuće u Požarevcu.


Venac od ćerke Marije i sina Marka; foto D. Novković

Branko Rakić, profesor Pravnog fakulteta; foto D. NovkovićKnjige Mirjane Marković, foto D. Novkovićfoto D. Novković


foto D. Novković