STRUČNjACI Nemačkog instituta za istraživanje privrede tvrde da, ukoliko se nastavi ovakav privredni rast u ovoj zemlji, svaki peti penzioner će u najvećoj evropskoj državi biti siromašan.

Projekcije ovog berlinskog instituta odnose se na period u naredne dve decenije. Međutim, trenutni podaci iz nemačkog penzionog fonda kažu da je 16,8 odsto penzionera ove zemlje siromašno. Ukoliko se ostvare crne prognoze ovog instituta, za dvadeset godina u Nemačkoj će biti siromašno 21,6 odsto najstarijih građana. To, dakle, znači da će svaki peti penzioner u Nemačkoj biti pogođen siromaštvom.

Ova studija je urađena u jeku rasprava političara o budućem modelu penzionog osiguranja, a zanimljivo je da se temelji na projekcijama, čak, i ukoliko privreda beleži dobar rast.

U Nemačkoj se smatra da je siromašan onaj čovek koji od penzije, državne ili privatne, ne može da pokrije troškove života. U drugim evropskim zemljama se siromaštvo definiše ukoliko osoba ima manje od 40 ili 50 odsto proseka svih primanja u zemlja. Mediji u Nemačkoj pišu da je reč o penzijama od 900 evra mesečno ili manje koje ima više od 16 odsto najstarijih sugrađana.

Procena ovih istraživača je, dakle, optimistična po nemačke penzionere, jer podrazumeva jak privredni rast do 2039. godine. Ukoliko se pak ekonomija bude lošije razvijala, broj siromašnih starijih sugrađana biće još veći, jer slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje da odvajaju za starost.

U studiji se naglašava da je nekoliko grupa posebno ugroženo. To su, pre svega, oni koji su radni vek proveli bez ili sa slabijom stručnom spremom, ali i samci i među njima naročito žene. Trenutno je na istoku Nemačke bolje zbog više zapošljavanja žena tokom komunizma u DDR-u, ali će se i ta krivulja dugoročno menjati.

SOCIJALNA PENZIJA?

TRENUTNO, u koalicionoj vladi Socijaldemokrate pokušavaju da proguraju koncept osnovne penzije koju treba garantovati svima, a kakav ima većina zapadnih zemalja.

Demohrišćani pak insistiraju da tome prethode opsežne provere da li nekome treba to dodatno osiguranje, dok Socijaldemokrate žele da dodatnu penziju dobija svako ko je radio najmanje 35 godina. Stručnjaci smatraju da nijedan koncept neće ništa promeniti.