Osuđujemo svaki vid nasilja. A zar i ima nekoga ko bi nasilje podržao? Mi smo se, odabravši poziv nastavnika i profesora, opredelili ne samo za brigu o obrazovanju najmlađih, već i za brigu o tome u kakve će ljude sutra izrasti. Ali mi nismo prvi u procesu vaspitanja naše dece. Oni kod nas dolaze sa svim onim što su poneli od kuće... Ovo stoji u otvorenom pismu koje je javnosti uputio kolektiv srednje škole u Barajevu povodom vršačkog nasilja koje se nedavno dogodilo u ovoj ustanovi, a sve je rezultiralo smenom direktora škole.

Nastavnici navode da deca kod njih dolaze i kao svršeni osnovci koji su već morali da prođu određenu vrstu socijalizacije, da usvoje pravila kako se ponašati prema svojim drugarima i profesorima.

U pismo dalje stoji:

- Tu smo pre svega da našoj deci pružimo najbolje moguće obrazovanje. Ali nam se čini da se na nas profesore svalio sav teret i odgovornost da ispravimo i nadoknadimo sve ono što je propušteno u vaspitanju dece. Danonoćno smo stavljeni pod lupu i sud stručne i šire javnosti. I kada se dogodi nešto ovako ružno i nedopustivo, kao što je poslednji slučaj vršnjačkog nasilja, prvo se prst upire u prosvetu. I onda pitanja - gde su bili profesori? Gde je bio direktor? Zašto su profesori to dozvoli? Eto ko brine o našoj deci, itd...

Pročitajte još - EPILOG NAPADA NA DEVOJČICU: Smenjen direktor srednje škole "Barajevo"

Nastavnici ove škole tvrde da ne odustaju i ne beže od odgovornosti, ali apeluju da njihova odgovornost ne bude i jedina odgovornost u ovom i sličnim događajima.

Oni pojašnjavaju da konkretno dve od tri devojčice koje su učestvovale u tuči, ovu školu pohađaju nepunih 10 dana i da za to vreme nisu mogle ni da se poprave ni da se pokvare u toj školi.

Nastavnici škole u Barajevu su uvereni da smena direktora neće zaustaviti vršnjačko nasilje među učenicima, pošto je to, tvrde, sistemski problem, duboko urezan u pore ovog društva čiji su najmlađi njegov najranjiviji deo.