U Srbiji trenutno oko 1.500 dece prima terapiju hormona rasta, a iz udruženja Horast, uoči Svetskog dana dece niskog rasta, upozoravaju da nizak rast može ukazivati i na ozbiljan zdravstveni problem i da je zato rano otkrivanje poremećaja od izuzetnog značaja.

Udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom ocenjuje da deca niskog rasta u Srbiji s velikim zakašnjenjem stižu do endokrinologa, odnosno tek u pubertetu, kada medicina može da uradi manje nego kad je dete upućeno na lečenje u predškolskom uzrastu.

"Polovini dece poremećaj se dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju koja je danas svima dostupna i besplatna", navode iz udruženja i dodaju da je važno početi lečenje onda kada je poremećaj nastao, a obavezno pre puberteta, jer se 85 odsto telesne visine dostiže pre adolescencije.

Ističu i da nisu sva deca niskog rasta zdrava deca, jer mogu da boluju od hipotireoidizma, glutenske enteropatije, hroničnih bubrežnih bolesti, urođenih srčanih anomalija.

PROČITAJTE I: NASILjE U ŠKOLAMA: Ministarstvo prosvete godišnje ima i 840 prijava

Navode da je neophodno obratiti se lekaru ukoliko je dete dosta niže od svojih vršnjaka, te dodaju da dete u toku prve godine u proseku trebalo da poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, a potom oko četiri centimetra godišnje do puberteta.

Depositphotos


Iz udruzenja pozivaju roditelje da uz pomoć besplatne aplikacije za mobilne telefone "Karta rasta" redovno proveravaju da li se njihovo dete nalazi u optimalnoj zoni rasta i da se, ukoliko otkriju da se dete nalazi u riziku zbog niskog rasta, blagovremeno obrate svom pedijatru.


Svetski dan dece niskog rasta obeležava se 20. septembra.