Tadija Šebez, Nikola Pešić, Jovan Bengin, Mladen Puzić osvajači su dve zlatne, srebrne i bronzane medelje na nedavno održanoj 27. Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Atini.


Na taj način je ekipa Srbije ostvarila zbirno najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja i zauzela prvo mesto.


Osvajači zlatne medalje, Tadija i Nikola, učenici su gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, dok su Jovan i Mladen učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.


Mladi informatičari kažu da su se spremali za takmičenje, da su očekivali dobar rezultat i nadali se medaljama, ali nisu očekivali da će zbirno, kao ekipa biti prvi, ispred Rumuna i Bugara.


Tadija Šebez, učenik matematičkog smera Jovine gimnazije u Novom Sadu kaže da se ove godine spremao mnogo bolje nego prošle, da je otišao da osvoji zlato i da je u tome uspeo.


On deli prvo mesto sa učenicom iz Rumunije, jer su osvojili isti broj poena na Olimpijadi.


"Dva dana je trajalo takmičenje. Svakog dana radili smo po tri zadatka, pet sati. Prvog dana rešio sam sve zadatke i osvojio maksimalan broj bodova", kaže za Tanjug Tadija koji planira da upiše Fakultet tehnickih nauka u Novom Sadu.


Njegov školski drug Nikola Pešic ove godine upisao je računarski smer na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a on je, takođe, na ovogodišnjoj Olimpijadi u Atini osvojio zlatnu medalju.


"Znao sam da će zadaci biti teški, jer je konkurencija bila jaka. Nadao sam se, ako zadaci budu dobri, da ću osvojiti zlato ili srebro. Na kraju, osvojio sam zlato i bio jedan od pet najboljih takmičara", kaže za Tanjug Nikola Pešić.


Nikola je ove godine prvi put učestvovao na balkanskoj Olimpijadi, dok je Tadiji ovo ovo treće učešće. Prošle godine, na Balkanskoj olimpijadi u Temišvaru osvojio je srebro, a na Svetskoj u Cukubi, u Japanu, bronzanu medalju. Na ovogodišnjoj Svetskoj olimpijadi iz informatike, u Bakuu, u Azerbejdžanu, Tadija je osvojio srebrnu medalju.


Mladen Puzić učenik je četvrtog razreda Matematičke gimnazije. U Atini se nadao medalji i zadovoljan je bronzanim odličjem.


Kaže da je bilo "zanimljivo" takmičiti se u rešavanju informatičkih zadataka sa jakim ekipama poput Rumunije i Bugarske.


"Srbija osvojila dve zlatne, srebrnu i bronzanu. To je najveći uspeh koji je do sada ostvaren", rekao je Mladen za Tanjug.


Osim dva dana planirana za takmičenje, mladi informatičari kažu da su imali vremena i za druženje, a organizovan im je i obilazak Atine.


Pročitajte još: VELIKI USPEH: Informatičari iz Srbije najbolji na Balkanu (FOTO)


Već se okreću pripremama za novo takmičenje koje će biti početkom oktobra u Bukureštu - Rumunski master iz informatike. Matematička gimnazija poslaće četiri svoja đaka.


Mladen u maju naredne godine završava gimnaziju, ali kaže da je već odlučio da školovanje nastavi u Srbiji. Nije ni pokušao da aplicira za neku od stipendija predstižnih svetskih univerziteta. Izbor je pao na Matematički fakultet u Beogradu.


Jovan Bengin učenik je prvog razreda Matematičke gimnazije i tek mu predstoje jaka takmičenja. Prvi put je učestvovao na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi i okitio se srebrnom medaljom.


"Već sam počeo da se pripremam za naredno takmičenje. Vežbam svaki dan po malo", kaže Jovan.


Takmičenje u Atini održano od 9. do 14. septembra. Srbija je zbirno ostvarila najbolji rezultat u konkurenciji 13 zemalja, odnosno 55 takmičara koji su učestvovali na takmičenju.


Srbija je imala ukupno 1.411 bodova i zauzela je prvo mesto ispred drugoplasirane Rumunije sa 1.310 i trećeplasirane Bugarske sa 1.060 bodova.