KULTURNI centar Novog Sada izražava zabrinutost, zebnju, zgroženost i protest zbog hapšenja i suđenja novinaru portala Index.hr iz Zagreba Gordanu Duhačeku. Ovaj vrsni intelektualac, kako navode u saopštenju iz KCNS, predmet je progona zbog satirične pesme objavljene na tviteru.

PROČITAJTE JOŠ - Policija privela novinara zbog pesme na Tviteru

- Podsećam javnost u regionu da će 30. septembra u Novom Sadu biti održana treća po redu Konferencija o regionalnoj stabilnosti i da je Duhaček jedan od ključnih učesnika i panelista - kaže direktor KCNS Bojan Panaotović.

UČESNICI UZ Duhačeka na Konferenciji za regionalnu stabilnost nastupiće : dr Dragan Markovina istoričar iz Splita, dr Sara Špelec profesorka i umetnica iz Ljubljane, dr Zoran Milivojević, diplomata iz Beograda i Ratko Bubalo, direktor Humanitarnog centra za inegraciju i toleranciju iz Novog Sada.
KCNS očekuje da će, kako je navedeno u saopštenju, kod hrvatskih vlasti prevladati zdrav razum i da će prekinuti progon Duhačeka, te da će on moći da za dve nedelje bude učesnik Konferencije u Novom Sadu.

Kako prenose hrvatski mediji, Duhaček je pritvoren, a zatim u Prekršajnom sudu u Zagrebu proglašen krivim zbog vređanja policije u tvitu iz 2018.godine u kojem je poručio "Ne daj bože da se iko opire sistemu. ACAB!".

On je kažnjen je sa 100 evra, a zatim pušten pušten iz pritvora.

Za nekoliko dana Duhačeku predstoji suđenje po pritužbi hrvatskih domoljuba za satiričnu pesmu „G***a Velebita“ (obrada pesme Vila Velebita) koja se u interpretaciji ovog novinara odnosi na fekalije koje se ovih dana izlevaju u Jadransko more.