DRŽAVA Srbija treba da radi na detaljnim planovima za izgradnju memorijalnog centra ili muzeja koji u potpunosti odražava iskustva Jevreja, Roma i Srba koji su bili žrtve nacista i njihovih saradnika tokom rata. Do sada nismo videli opipljiv napredak na gradnji spomenika i memorijalnog centra na Starom sajmištu ili u Topovskim šupama - kaže, za "Novosti", Georges Santer, predsedavajući Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA).

Pročitajte još: I Vatikan kritikovao pokolj Srba

Santer, koji se nalazi u poseti Beogradu, srešće se sa državnim i gradskim zvaničnicima da bi video dokle se stiglo sa donošenjem zakona o Memorijalnom centru na Starom sajmištu, gde je tokom Drugog svetskog rata ubijeno između 6.500 i 7.000 Jevreja, više od 10.500 Srba i nekoliko stotina Roma. Predsednik Vučić najavio je prošle nedelje hitno donošenje ovog zakona i izjavio da je greška Srbije što se sa njim kasni.

Pročitajte još: I Vatikan pere ruke od Stepinca

* Zašto je taj memorijalni centar važan?

- Očuvanje i zaštita lokaliteta povezanih sa Holokaustom i genocidom Roma igraju ključnu ulogu u edukaciji sadašnjih i budućih generacija o uzrocima Holokausta i pomažu im da razmišljaju o njegovim posledicama. Srbija je zemlja članica od 2011. godine i sve članice IHRA imaju obavezu da obeleže, štite i istražuju istorijske lokalitete. U trenutku kada su u porastu negiranje Holokausta, antisemitizam i drugi oblici diskriminacije širom Evrope, spomenici i memorijalni centri pomažu da se očuvaju istorijski zapisi onoga što se desilo.

* Da li mislite da bi sve destinacije povezane sa istrebljenjem Jevreja tokom Holokausta trebalo da budu obuhvaćene zakonom o Starom sajmištu?

- Da, svaka lokacija širom Evrope treba da bude zaštićena. Izuzetno je važno da, recimo, Topovske šupe, gde je mnogo ljudi ubijeno, ali sada postoje planovi da se tamo gradi tržni centar, ne budu zaboravljene u razmatranjima i zakonodavnim aktivnostima Vlade Srbije. To mesto je tek nedavno dospelo u prvi plan razgovora, ali bilo nam je drago kada smo čuli sa različitih strana da je status zaštićenog spomenika kulture ove lokacije produžen do maja 2021.

Georges Sante,Foto Abtei Neimnster

* Verujete da će tako i ostati?

- Ako dođe do gubitka specijalnog statusa i krene se sa gradnjom najavljivanog tržnog centra Srbija bi prekršila svoje obaveze, a obećala je da će obezbediti da lokacije budu zaštićene i da će biti uređene kao prikladni memorijalni centri.

* Efraim Zurof je nedavno iznenadio mnoge pozivajući da se ne "manipuliše brojem žrtava u Jasenovcu"...

- Članice IHRA obavezale su se da preduzmu sve korake da olakšaju otvaranje arhiva kako bi svi dokumenti o Holokaustu bili dostupni istraživačima.

DIPLOMATA

AMBASADOR Georges Santer, predsedavajući IHRA, ugledni je diplomata. Radi u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Luksemburga. Između ostalog, radio je u ambasadama u Parizu, Madridu, Pekingu, Beču i Berlinu, a od 2004. do 2008. bio je ambasador pri Svetoj stolici. Od 2016. šef je luksemburške delegacije u IHRA.