SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


Tokom dvodnevne posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije Mladena Šarčevića Republici Severnoj Makedoniji (RSM), sadržajnim razgovorima sa resornim kolegom ministrom za obrazovanje i nauku Vlade u Skoplju Arberom Ademijem, predstavnicima Srba, otvoreni su nagoveštaji izraženije i konstruktivnije saradnje između dveju susednih zemalja u oblasti školstva.

Ministar Šarčević je sa ambasadorkom Srbije u Skoplju Dušankom Divjak Tomić i saradnicima, prisustvovao svečanosti otvaranja veoma savremene Osnovne škole 'Kiro Gligorov' u skopskom naselju Kapištec, u kojoj će učenici od trećeg razreda prvi put, započeti praćenje nastave i izbornog predmeta Srpski jezik kultura.

Na svečanosti otvaranja škole pored brojnih zvanica i gostiju, učenika, nastavnika i roditelja, prisustvovali su i premijer Vlade RSM Zoran Zaev sa delom ministara...

Gradonačelnik skopske opštine Centar Saša Bogdanović je u pozdravnom obraćanju na svečanosti precizirao da je nova savremena škola površine od 12.100 kvadratnih metara i dvorištem od 4.100 kvadrata. U školi je upisano 257 učenika, među kojima su i školarci u posebnom odeljenju za izučavanje izbornog predmeta Srpski jezik i kultura. Škola je i inkluzivna i u njoj je i Dneven centar za decu sa cerebralnom paralizom.

Posle 12 godina, izborni predmet Srpski jezik i kultura prvi put je u okviru obrazovnog programa devetoletki u RSM i predstavlja novi podstrek za sprovođenje u praksu ostvarenja zakonskih prava školovanja i srpske dece na svom maternjem jeziku.

Šarčević je ukazao da se u Srbiji poklanja izuzetna pažnja obrazovanju dece manjinskih zajednica na maternjem jeziku i po tome služi za uputan primer na širem evropskom prostoru.

- Konkretno kada je reč o školovanju dece Makedonaca u Srbiji, može se reći da njihov broj narasta. Od ove školske godine nastava na makedonskom jeziku se izvodi u pet opština u devet škola. Drago mi je da sada osim tri škole u Severnoj Makedoniji gde se nastava na srpskom jeziku izvodi u redovnom procesu, u Kučevištu, na Skopskoj Crnoj gori, Starom Nagoričanu i Tabanovcu, evo i u Skoplju i drugim sredinama počinje kroz fakultativni vid. Sa ministrom Ademijem smo razgovarali i o svim drugim mogućnostima da se to produbi i proširi da obezbedimo uslove, podržimo i decu i roditelje, i da vidimo da li je moguće da se u okviru i srednjeg obrazovanja ovaj nivo nastave za srpsku decu - proširi, rekao je Šarčević za „Novosti“.

U tom pogledu precizirao je da će se u okviru srednjeg obrazovanja raditi na dogovornom projekti formiranja bilingvalne gimnazije u Skoplju.

Srbija će, kako je najavio, dodatno pospešiti ulaganja u rad škola i poboljšanje statusa srpskog jezika, kulture i tradicije u dijaspori, svakako i u zemljama regiona, uključujući i RSM.

Posle razgovora sa Ademijem potvrdio je će se brzo sagledati mogućnosti produbljenja saradnje dveju zemalja i u svim oblastima obrazovanja i nauke. Posle verifikovanja memoranduma o proširenju saradnje RSM i Srbije u oblasti obrazovanja potpisanog 2016. tokom oktobra i u Skupštini Srbije ti oblici jačanja saradnje biće još vidljiviji u praksi.

RAZGOVORI SA SRBIMA

Ministar Mladen Šarčević je u Ambasadi Srbije u Skoplju razgovarao sa predstavnicima srpskih stranaka i asocijacija. Potom je zajedno sa ambasadorkom Dušankom Divjak Tomić i saradnicima, posetio Srpski kulturno informativni centar „Spona“ i u razgovoru se upoznao sa ukupnim aktivnostima i delovanjem posebno u delu obrazovanja i informisanja.

Sa predstavnicima Ambasade Srbije i Centra „Spona“ u četvrtak je obišao učenike i nastavnike u osnovnim školama u Kučevištu na Skopskoj Crnoj gori, Starom Nagoričanu i Tabanovcu na severu zemlje. Kao i u Skoplju, učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, poklonio je deo paketa udžbenika, a predstavnici Centra „Spona“ su darivali komplete školskog pribora, pomagala i đačkih rančeva.