NE stišavaju se odjeci koje je ostavila izjave hrvatske predsednica Kolinde Grabar Kitarović da je hrvatski narod najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi. Time se bavi i gotovo sva hrvatska štampa, koja pita:

- Koja je Kolinda prava? Ona koja veliča hrvatski antifašizam ili ona koja ima razumevanje za ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Ona koja u svetu veliča antifašizam dok u domaćoj javnosti brani ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Mediji konstatuju da predsednica uobičajeno u svetu hvali partizane, a u Hrvatskoj opravdava ustaštvo. Podsećaju da je za Pavelića rekla: - Svi smo mi ljudi. Niko od nas ne može prvi baciti kamen.

Istovremeno, njenu izjavu da su Hrvati najviše doprineli borbi protiv fašizma, demantuje kako svakodnevica u kojoj su kukasti krstovi, povici "Za dom spremni" i napadi na Srbe sasvim uobičajeni, tako i različita zvanična dokumenta.

Kao jedan od dokaza šta su radili hrvatski fašisti, "Novosti" objavljuju transkript razgovora kardinala Eugena Tiserana, vatikanskog opunomoćenika za Balkan i Nikole Rušinovića, Pavelićevog izaslanika pri Vatikanu, koji je vođen početkom 1942. godine, a objavljen je u knjizi Milana Baste "Rat je završen sedam dana kasnije".

Pročitajte još - Kitarović se "kiti tuđem perjem": Hrvati najviše doprineli antifašističkoj borbi

Tako Tiseran kaže Rušinoviću:

- Sveta stolica je primila 8.000 fotografija o zločinima nad pravoslavnim stanovništvom. Znam sigurno, gospodine, da su i sami franjevci, kao na primer otac Šimić u Kninu, uzeli učešća u napadima na srpski živalj, te su rušili pravoslavne crkve. Otac Šimić je, sa oružjem u ruci, predvodio grupu ljudi koji su srušili pravoslavnu crkvu u Kninu. Isto tako, porušili ste pravoslavnu crkvu u Banjaluci. Pouzdano znam da su se Franjevci u BiH uopšte veoma jadno poneli. To me boli. Takve stvari ne može činiti odgojen, kulturan, civilizovan čovek, pogotovo sveštenik.

Rušinović je pokušao da opovrgne Tiseranove tvrdnje, ali vatikanski velikodostojnik to nije dozvolio, pa je nastavio:

- Ustaše su poklale najveći broj pravoslavnih sveštenika. Nakon kapitulacije Jugoslavije, u Hrvatskoj je nestalo 350.000 Srba. Zar to nije žalosno... I Srbi su, premda pripadaju pravoslavnoj veri, dali za Zapad i katolicizam isto toliko koliko i Hrvati, boreći se u hrišćanskim vojskama...

Kolinda Grabar Kitarović,foto AP

Rušinović je u istom razgovoru isticao da će sile Osovine pobediti, te da će NDH opstati, na šta mu je Tiseran odgovorio:

- Ja, pak, mislim, da će Nemačka i Italija izgubiti rat. Poraz sila Osovine već sada je završena stvar. Posle tog poraza, nestaće će i NDH, a Jugoslavija će biti ponovo uspostavljena...

Tiseran je rekao i da Hrvatska nije slobodna zemlja, da sve sluša Nemce, kao što rade i drugi porobljeni narodi u Evropi:

- Vaši prijatelji fašisti smeju se vašoj samostalnosti, slobodi i egzistenciji hrvatske države.

Dodaje i da su Hrvati bili poznati kao divljaci, koji su i u njegovom rodnom kraju Loreni u Francuskoj popalili nekoliko mesta i tamo su smatrani zlim ljudima...

Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja genocida u Beogradu kaže, za "Novosti", da je Vatikan znao sve što se zbiva, a da je Nikola Rušinović pokušao da ubedi kardinala Ežena Tiserana u nešto što ni sam nije verovao.

Pročitajte još - VULIN POVODOM KOLINDINE IZJAVE: Hrvatskih zločina u Jasenovcu i Jadovnu gadili su se i Nemci, a njenih laži se gade antifašisti

Inače, kako kaže Đurić, Tiseran je bio vojni sveštenik u francuskoj vojsci na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu i dobro je upoznao srpskog vojnika.

- Kao kardinal saznao je o zločinima u NDH koji se čine srpskom narodu. On je posle rata bio gost Srpske patrijaršije i susreo se sa Titom, austrougarskim vojnikom sa druge ratne strane - pojašnjava Đurić.

NAPAD NA POVRATNIKE KOD ZADRA

U ZALEĐU Zadra, u Biljanama Donjim, uz pretnje i vređanje na nacionalnoj osnovi, kamenovano je više kuća Srba povratnika.

- Vlasnici su prijavili događaj, policija je izašla na teren i čekamo rezultate istrage - rekao je predsednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević.