MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


OBELEŽAVANjE 80. godišnjice napada Nemačke na Poljsku i početka Drugog svetskog rata pamtiće se, nažalost, više po svetskom političkom skandalu, a ne po sećanju na žrtve Hitlerovih bolesnih ambicija i megalomanskih osvajačkih planova.

Na taj skup, koji se održava danas, Poljaci nisu pozvali predsednika Rusije Putina, a američki predsednik Tramp je otkazao dolazak zbog najave meteorologa da će zapadnu obalu SAD zahvatiti uragan "Dorijan".

U znak solidarnosti sa Rusijom dolazak u Varšavu odbio je i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, čiji je narod imao velike žrtve u Drugom svetskom ratu. Premijer Jermenije Nikola Pašinjan nije doputovao u Poljsku jer je "imao planirane druge obaveze".

Oni koji su bili zainteresovani da se sretnu i slikaju sa Trampom, poput ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i hrvatske predsednice Kolinde Kitarović, bili su privatno razočarani. Ne znajući da ne dolazi Tramp, u Zagrebu su likovali što će se Kolinda sresti sa Trampom, a predsednik Srbije nije pozvan jer naša zemlja, pravdaju se u Varšavi, nije član EU ni NATO.

Mnogi su se sa pravom zapitali kako je moguće da Poljaci na obeležavanje tog događaja zovu kancelarku Nemačke Angelu Merkel, ali ne i ruskog lidera Vladimira Putina, čiji je narod imao najveće žrtve u Drugom svetskom ratu. U Poljskoj su objasnili da su na skup sećanja 1. septembra pozvali sadašnje saveznike iz NATO, kao i EU i "Istočnog partnerstva".

Hitler pozdravlja svoje vojnike koji idu na Poljsku


- Ako je Poljake vodila logika da je dobro da Angela Merkel prisustvuje kako bi se svetu pokazalo da se veruje u zajedničku bolju budućnost u kojoj se neće pojavljivati recidivi prošlosti, onda je tim više poziv trebalo da dobije Vladimir Putin. Besmisleno je optuživati današnje Ruse za nešto što u Poljskoj misle da je Staljinov greh. Ali slepilo mržnje jače je od bilo koje logike - kažu ruski istoričari.

Teško je poverovati da sadašnje rukovodstvo Poljske ne zna da je više od 600.000 sovjetskih vojnika poginulo u oslobađanju Poljske od nemačkih okupatora.

Pročitajte još - ZBOG RUSIJE PRECRTALI SRBIJU: Bez pozivnice za obeležavanje godišnjice Drugog svetskog rata

Uoči Drugog svetskog rata u Moskvi su smatrali da Poljska ne želi da uđe u antifašistički front. Poljaci su već u januaru 1934. potpisali dogovor o nenapadanju sa Nemačkom, bio je to pakt Pilsudskog i Hitlera. SSSR je u junu 1934. predlagao Poljskoj savez protiv Trećeg rajha. Moskva je garantovala nezavisnost Poljske, i tražila da joj se da koridor da prebaci svoju vojsku na granicu Poljske sa Nemačkom. U Varšavi nisu prihvatili predlog Moskve.

Sovjeti oslobađaju Varšavu


Godine 1938. Poljaci nisu dozvolili da Rusi pomognu Čehoslovačkoj da sačuva teritoriju od nemačkog otimanja. Pod opravdanjem održavanja vojnih vežbi u Čehoslovačkoj Staljin je hteo da pošalje pet divizija, kao i motorizovanu brigadu i avijaciju. Ali Poljska nije dala Rusima prolaz do Čehoslovačke.

Iz dokumenata koje imaju Rusi vidi se da je osnova poljske politike na Istoku u vojnoj doktrini iz 1938. godine bila - razbijanje Rusije. Jasno je pisalo da Poljska neće biti pasivna u razbijanju Rusije i da je zadatak armije da se dobro pripremi fizički i duhovno za taj važan trenutak. Na njihovu žalost, želja iz doktrine se nije ostvarila, jer je Poljska prva bila na udaru Hitlerovih trupa koje su krenule u osvajanje istoka.

U Varšavi optužuju rukovodstvo SSSR-a iz dva razloga: što su Molotov i Ribentrop potpisali pakt o nenapadanju sa tajnim protokolom i, drugo, što je sovjetska vojska 16 dana posle Nemačke ušla na poljsku teritoriju. Današnji ruski rukovodioci tvrde da je SSSR bio primoran da 1939. potpiše Dogovor o nenapadanju sa Nemačkom da bi uspeo da dobije na vremenu da se pripremi za odbranu od Hitlerove agresije. Na optužbe iz Varšave da je sovjetska vojska ušla u Poljsku 17. septembra 1939, u Moskvi kažu da tada tamo nije više bilo poljske vlade, a armija je prestala da postoji. Sovjetska vojska je ušla na teritoriju Poljske da bi zaštitila interese Ukrajinaca, Belorusa, Jevreja i Rusa koji su tamo živeli.

Pročitajte još - ZBOG RUSIJE PRECRTALI SRBIJU: Bez pozivnice za obeležavanje godišnjice Drugog svetskog rata

Pošto Zapad dosta dugo vodi kampanju kojoj je cilj da umanji značaj sovjetske armije u borbi protiv fašizma, sadašnje rusko rukovodstvo otvorilo je arhive i organizovalo izložbe o tom vremenu, iz kojih se vidi ko se kako ponašao uoči početka Drugog svetskog rata.

Doček predsednika Ukrajine Zelenskog u Varšavi


Sovjetska armija je u proleće 1945. definitivno uništila nemačke fašističke jedinice. Rat je trajao šest godina, a u njemu je poginulo čak 55 miliona ljudi, od toga 27 miliona građana SSSR-a.

Zbog toga je apsurdno da se na skup u Poljskoj ne pozovu zemlje koje su dale ogroman doprinos u zajedničkoj pobedi u Drugom svetskom ratu.


CRVENI BARJAK NA RAJHSTAGU

KO je dao najviše žrtava u borbi protiv fašista odavno se zna, ma koliko se na Zapadu trudili da umanje ulogu Crvene armije. Crveni barjak pobede na krovu zgrade Rajhstaga u Berlinu postavili su 30. aprila 1945. u 22 sata i 40 minuta po lokalnom vremenu sovjetski vojnici. Kasnije su, 2. maja, napravljene nove fotografije sovjetskih vojnika na krovu Rajhstaga, koje su preko agencije TASS obišle celi svet.