ZDRAVSTVENO stanje patrijarha srpskog Irineja stabilno je nakon što mu je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu ukazana lekarska pomoć. Poglavar Srpske pravoslavne crkve u četvrtak rano ujutru je primljen u ovu zdravstvenu ustanovu zbog velike iscrpljenosti i visoke temperature. Njegovu svetost tokom dana posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potvrđeno je iz predsedničkog kabineta.

Tri dana pre prijema u zdravstvenu ustanovu, patrijarh se nalazio na kućnom lečenju. Nakon što mu se zdravstveno stanje nije stabilizovalo, ukazana mu je lekarska pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

- Zdravstveno stanje patrijarha sada je stabilno - potvrđeno je sa Vojnomedicinske akademije. - Medicinski tim VMA preduzima sve mere lečenja i pružanja adekvatne zdravstvene nege radi bržeg oporavka Njegove svetosti.

PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PATRIJARHOM: Teška situacija, ali borićemo se

Kao razlog za loše zdravstveno stanje poglavara Srpske pravoslavne crkve nezvanično se navodi velika iscrpljenost, usled vrućine i umora, koji su zatim prouzrokovali opštu slabost i povišenu telesnu temperaturu. Kako saznajemo na VMA, urađeni su mu različiti i detaljni specijalistički pregledi, laboratorijske i druge analize, kako bi se utvrdio uzrok opšte malaksalosti.

Izvori bliski patrijarhu navode da su redovno služenje, obavljanje obaveza vezanih za crkvu i veliki broj susreta i sastanaka doveli do pada imuniteta, a zatim i do zdravstvenih tegoba.

Poglavar SPC primljen na VMA u četvrtak

Njegova svetost patrijarh pre dva dana je napunio 89 godina i, kako kažu iz Patrijaršije, upućen je na zadržavanje na VMA iz predostrožnosti, zbog godina i opšteg stanja organizma. Prema nezvaničnim informacijama, biće zadržan dok ne budu obavljene sve analize i pregledi.

SLUŽIO TRI DANA PRE BOLNICE

NjEGOVA svetost patrijarh srpski Irinej je 25. avgusta u Topčideru služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla. Samo tri dana kasnije, zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije bio u mogućnosti da služi liturgiju u manastiru Rakovica na Veliku Gospojinu 28. avgusta. Umesto njega u Rakovici je služio episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha srpskog.