KANAĐANIN norveškog porekla Hakon Korsgard tražio je odštetu od 200 miliona dolara od Hrvatske pred Centrom za investicione sporove u Vašingtonu, pri Svetskoj banci, nezadovoljan jer mu Zagreb ne priznaje vlasništvo nad oko 20 nekretnina koje je kupio od srpskih preduzeća i društava na Jadranu i u Zagrebu.

Kako saznajemo, među vrednim nekretninama nalaze se velika zgrada nekadašnjeg predstavništva kragujevačke "Zastave" u Zagrebu, kao i odmarališta Ferijalnog i hotelskog saveza Srbije i Crne Gore na Korčuli.

Korsgard računa da će mu bitno pomoći i uredba američke administracije, koja štiti privatno vlasništvo u svim delovima sveta.

Advokat Zoran Ristić, predsednik Udruženja "Oteta imovina", sa kojim je Korsgard u kontaktu, objašnjava da je ovaj Kanađanin prvo pred hrvatskim pravosuđem tražio nadoknadu, ali bezuspešno. Hrvatska, naime, ovu imovinu smatra svojom, budući da ju je zakonom eksproprisala još 1992.

Krajem prošle godine obratio se arbitraži u Vašingtonu, za šta se u Hrvatskoj saznalo 10. avgusta, kada je obelodanjen godišnji izveštaj Državnog odvjetništva, dostavljen Saboru. U pitanju je deveti aktivan arbitražni spor protiv Hrvatske pokrenut pri Arbitražnom sudu utemeljenom prema Pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).


PROČITAJTE JOŠ - Srpska imovina u Hrvatskoj: Oteto vredi 40 miliona evra


Korsgard se poziva na povredu sporazuma između hrvatske i kanadske vlade o podsticanju i zaštiti ulaganja, i traži odštetu jer mu "nije omogućeno sticanje prava vlasništva na nekretninama koje su ranije bile društveno vlasništvo s pravom korišćenja društvenih preduzeća iz Republike Srbije, a prema stanju vlasništva na dan 8. oktobar 1991."

Traži se i nadoknada za odmaralište na Korčuli


DORH je u odgovoru na tužbu naveo stav da vlasnička prava nije moguće sticati direktno na osnovu Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, bez sklopljenog bilateralnog ugovora. Takve ugovore Zagreb je sklopio sa Ljubljanom i Skopljem, ali ne i Beogradom i Sarajevom. Zbog toga firme iz ove dve druge zemlje vode stotine sporova u Hrvatskoj za povraćaj imovine, koje, po pravilu, gube.

Ali, Korsgard je Kanađanin, a ne Srbin, pa bi mogao imati više sreće. Da očekuje pobedu najbolje govori podatak da je u arbitražu do sada uložio dva miliona dolara! Naruku će mu verovatno ići i naredba br. 13818, koju je prošle godine potpisao američki predsednik Donald Tramp.

- Ovom naredbom dozvoljava se blokada imovine i vizna restrikcija Amerikancima i strancima koji su učesnici ili saučesnici u kršenju ljudskih prava - kaže Ristić. - Odnosi se na sadašnje ili bivši vladine službenike, kao i osobe koje rade u njihovu korist, a koji su odgovorni za korupciju i uništavanje i otimačinu državne i privatne imovine. Tako bi se npr. mogao zabraniti ulazak Plenkoviću u Ameriku.


PROČITAJTE JOŠ - TRAŽE PRAVDU U ŽENEVI: Srpske firme tuže Hrvatsku za otetu imovinu


Advokat Zoran Ristić


VLASNIK MNOGIH FIRMI ŠIROM SVETA

HAKON Korsgard je vlasnik trgovačkih društava "RiKep internacional LLP", sa sedištem u Londonu, i "Olimpija holding AS", sa sedištem u Oslu. Ove kompanije osnovale su preduzeća u Hrvatskoj - "RiKep internacional d.o.o." i "Zagreb Panorama d.o.o.", u Zagrebu. Upravo su Korsgardove hrvatske firme sklopile sa srpskim prodavcima ugovore o kupoprodaji, odnosno o cesiji.