VEĆINA mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, njih 64 odsto planira da se iseli iz zemlje, a članstvo u EU podržava 38 odsto ispitanika, pokazuju rezultati Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2019. godinu objavljeni povodom Međunarodnog dana mladih.

Procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao je sa 31 u prošloj godini na 24,2 odsto u 2019, rekao je Stefan Đorđević, generalni sekretar Krovne organizacije mladih, tome je najviše doprinelo rasprostranjeno uverenje da nemaju uticaja na političke procese i odluke.

- Na izborima redovno glasa 40 odsto mladih, povremeno njih 27,6 procenata, dok nešto više od 32 odsto nikad ne izlazi na glasanje - kazao je on. - Većina ispitanika, njih 42 odsto, navodi da ne glasaju jer su svi političari isti, 31,6 procenata smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali.


PROČITAJTE I: Otvoren portal za studentske prakse - nova šansa na tržištu rada


Za gotovo 60 procenata ispitanika Srbiji je potreban jak vođa, dok je više od 70 odsto ocenilo da u našoj zemlji ne postoji sloboda medija. Nešto više od trećine je mišljenja da bi spoljnu politiku zemlje više trebalo osloniti na Rusiju, petini je prioritet EU, a samo pet odsto vidi SAD u toj ulozi.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je obezbeđeno 143 miliona dinara za projekte koji obuhvataju oko 38.000 mladih.