KORIŠĆENjE javnog gradskog prevoza za penzionere nije regulisano na nivou države, pa je cena prevoza za najstarije sugrađane odluka koja se donosi na nivou pojedinačne opštine ili grada. Tako, penzioneri u Jagodini i Gornjem Milanovcu gradski prevoz koriste besplatno na teritorijama ovih opština, a samo stariji od 70 godina sa mesečnim primanjima do 26.500 dinara imaju pravo na besplatan prevoz na teritoriji ovog grada. Ipak, iako postoje subvencionisani iznosi, u mnogim gradovima penzioneri i dalje moraju da izdvajaju od penzionog čeka za mesečne markice za prevoz.

- Nekada smo imali besplatan prevoz autobusima do grada, do pijaca. Danas toga nema, plaćamo nešto malo za svaki mesec. Nije strašno i nije ni veliki iznos, ali su vozači izuzetno predusretljivi, pa nam nekada stanu i van stanice kada vide da vučemo sa pijace - ovako priča šezdesetosmogodišnja Milka M. iz naselja Trnava u Čačku.

Iako je do pre nekoliko godina prevoz bio potpuno besplatan, Užice je primenilo princip subvencionisanih mesečnih karata za penzionere. Ovo nije usamljen slučaj, jer je takva situacija i u Kraljevu, Požarevcu, Kruševcu, ali i u srpskoj prestonici Beogradu.

Stariji od 70 godina koji imaju penziju do 26.547 dinara imaju pravo na besplatan gradski prevoz u Nišu, dok u Kruševcu ovu olakšicu zahvaljujući dotaciji iz gradskog budžeta koristi 11 procenata starijih od 70 godina. U Kraljevu i Požarevcu penzioneri uz potvrdu od Udruženja putuju upola cene. Tako mesečne karte za kruševačke penzionere staju 1.000 dinara, dok su u Beogradu uslovi najbolji budući da najstariji sugrađani za gradski prevoz treba da izdvoje 407 dinara na godišnjem nivou, bez obzira na gradsku zonu u kojoj žive. Prevoz za starije građane u Jagodini je potpuno besplatan.

Penzioneri u Novom Sadu mogu da ostvare pravo na povlašćene godišnje karte za javni prevoz ukoliko poseduju samo rešenje Fonda za penziono i invalidsko osiguranje o ostvarivanju prava na penzije. Tako na godišnjem nivou penzioneri treba da izdvoje 1.650 dinara za prevoz i dodatnih 375 dinara za izradu godišnje karte.

Kada je o Kragujevcu reč, od 1. maja penzioneri se voze za 1.400 dinara mesečno. Pravo na povlašćenu godišnju kartu za prevoz u Pančevu od 2.000 dinara imaju invalidski penzioneri bez obzira na godine, i penzioneri stariji od 65 godina sa primanjima do 20.000 dinara i sa prebivalištem na teritoriji ovog grada. U drugoj kategoriji su penzioneri sa najmanje 65 godina i primanjima do 40.000 dinara koji plaćaju 4.000 dinara na godišnjem nivou, dok oni sa primanjima većim od 40.000 dinara plaćaju pun iznos cene izrade i distribucije godišnje legitimacije, odnosno 6.000 dinara. Penzioneri u Pančevu stariji od 65 godina sa visinom penzionih primanja preko 90.000 dinara ne ostvaruju pravo na povlašćen prevoz.