U VELIKOJ Plani, u okviru Voždovih dana, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u Biblioteci "Radoje Domanović", održao predavanje na temu „Negujmo srpski jezik".

Ministar je skrenuo pažnju na pojavu koja je u jeziku odavno primetna, a koja dovodi do toga da se sve manje obraća pažnja na kulturu izražavanja. Česta je upotreba slenga i kolokvijalnih izraza, neknjiževnog govora i tuđica.


PROČITAJTE JOŠ - Vladan Vukosavljević: Spremne mere za očuvanje ćirilice!

"Kultura govora posustaje u odnosu na standardni jezik, normiranu gramatiku i pravopis. Nailazimo na stilske greške i veliki broj stranih reči", kazao je Vukosavljević, te dodao da je osnovna ideja akcije "Negujmo srpski jezik" da se skrene pažnja na jezičke nedoumice i da se pomogne građanima, najpre Beograda, a zatim i drugih gradova, da te nedoumice reše.

PROČITAJTE JOŠ: Ili ćirilica ili kazna milion dinara

Ministar je podsetio prisutne da je akcija u koju se sa elanom i radošću uključio veliki broj poznatih ličnosti, početa 2015. godine i da je od te godine uspela da se proširi ne samo po celoj teritoriji Srbije, već je dobila i internacionalni karakter, okupljajući Srbe u dijaspori i bodreći ih da neguju pravilan govor. Cilj ove akcije, istakao je ministar, jeste očuvanje i razvijanje srpskog jezika kao dela srpskog kulturnog nasleđa i negovanje jezičke kulture.

Takođe, kao jedan od prioritetnih ciljeva, akcija "Negujmo srpski jezik" postavila je jačanje statusa ćiriličkog pisma.

"ćirilica je sve manje u upotrebi", upozorio je Vukosavljević te dodao da je zbog toga Ministarstvo podnelo Vladi inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama čiji je cilj bolje regulisanje statusa ćirilice.

Skrećući pažnju na izuzetan značaj jezika i ćiriličkog pisma, ministar je rekao: "Narod definiše jezik, koji se prenosi nasleđem, dugo istorijsko trajanje i zajednička sećanja. Ćirilica je osobeno pismo srpskog naroda i srpske kulture, ona jeste osnovno identitetsko obeležje našeg naroda".

Ministar je s Igorom Matakovićem, predsednikom opštine Velika Plana, prisustvovao parastosu na grobu Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu. Parastos je održan u okviru celodnevnih aktivnosti upriličenih povodom obeležavanja godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka.

Obeležavanjem Voždovih dana čuva se sećanje na dan ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu. Taj događaj je, kako mnogi smatraju, u velikoj meri odredio sudbinu Srbije.