STUDENT je u centru zbivanja i na našem, Prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Sve je podređeno akademcima, počevši od nastave, bibliotečkog prostora, laboratorija s modernom i savremenom opremom, pa do smeštaja i ishrane u studentskim domovima. S ponosom mogu da kažem da u poslednjih 15 godina nije zabeležen nijedan incident ni na Univerzitetu ni u gradovima u kojema se nalaze fakulteti. Trajanje od pola veka je dovoljan garant kvaliteta.

Ovako, u intervjuu za "Večernje novosti", započinje priču novi-stari rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Zdravko Vitošević, koji je ovu funkciju obavljao i u periodu od 2006. do 2012. godine.


* Šta će biti vaši prvi koraci?

- Univerzitet u vremenu četvrte tehnološke revolucije mora da osposobi mlade ljude da svojim radom, znanjem i veštinama budu konkurentni na tržištu. Period koji je pred nama će biti posvećen poboljšanju kvaliteta nastave. Moram da naglasim da su nastavnici i saradnici koji rade na ovom univerzitetu visoko kompetentni, i svi oni ne samo što učestvuju u izvođenju nastave, nego su uključeni u naučno-istraživački rad na Univerzitetu.

Pročitajte još - Prof. dr Zdravko Vitošević novi rektor Univerziteta u Prištini

* Prištinski univerzitet deo je evropske i svetske organizacije univerziteta. Koja je korist od toga?

- To je omogućilo da naš univerzitet bude konkurentan u svim oblastima, ne samo u oblasti naučno-istraživačkog rada, nego i saradnje. Trenutno Prištinski univerzitet realizuje dva međunarodna naučnoistraživačka projekta, a na fakultetima se realizuje i dodatnih sedam naučno-istraživačkih projekata. Na projektima koje podržava Ministarstvo prosvete Srbije trenutno radi 226 nastavnika i saradnika, a devet naših profesora su nosioci projekata. Ukupan broj projekata u kojima učestvujemo je 77.* Predsednik Aleksandar Vučić najavio je kapitalna ulaganja na KiM. Koliko će novca dobiti Prištinski univerzitet?

- Univerzitet je jedna od najznačajnijih ustanova na prostoru KiM i institucija države Srbije koja radi u punom kapacitetu. To svakako nije moguće bez naše države, koja nam svih ovih godina pruža bezrezervnu pomoć. Ove godine je opredeljeno blizu pet miliona evra za izgradnju novog objekta za potrebe Univerziteta i četiri fakulteta, na gotovo 7.500 kvadratnih metara, u kojem će biti smešteni biblioteka i istraživački i informatički centar Univerziteta. U zgradi će biti obezbeđen smeštaj i za Prirodno-matematički, Pravni, Ekonomski i Fakultet umetnosti, kao i Rektorat. U toku je izgradnja Instituta za sudsku medicinu i patologiju, čime će biti stvoreni neophodni uslovi za unapređenje svih studijskih programa.


* Uz pomoć države Srbije, svi upisani studenti ove godine školovaće se na račun budžeta, što je velika olakšica.

- To je svakako nagrada za upis 50. generacije na našem univerzitetu, koji sledeće godine slavi pola veka postojanja. I pored svih nedaća sa kojima se susrećemo, pre svega mislim na prištinske takse od 100 odsto, zahvaljujući pozitivnim kampanjama fakulteta, ove godine je za prvi upisni rok bilo prijavljeno 920 kandidata, a upisano ih je 690. Očekujemo da oko 700 slobodnih mesta bude popunjeno u septembarskom upisnom roku.


* Spomenuli ste anticivilizacijske takse na srpsku robu. Koliko to otežava rad vaše institucije?

- Kako Univerzitet deli sudbinu svog naroda, i naši studenti i svi zaposleni podigli su glas i protestuju protiv necivilizacijskih i nehumanih poteza vlasti u Prištini. Želimo da verujemo da će albanski političari shvatiti potpuni besmisao poteza koji ugrožavaju život i rad stanovništva, i nadamo se da će uz zalaganje međunarodne zajednice takse biti ukinute.

VIŠE OD 9.000 AKADEMACA

UNIVERZITET u Prištini osnovan je 15. februara 1970. godine, a kao dan Univerziteta slavi se Vidovdan. Trenutno u ovoj visokoškolskoj radi oko 750 nastavnika i saradnika i 300 zaposlenih u administraciji. Ima deset fakulteta na kojima studira više od 9.000 studenata, od kojih polovinu čine mladi ljudi koji nisu s prostora Kosova i Metohije.