Velika Britanija izdvojiće 18 miliona funti u naredne tri godine za borbu protiv širenja dezinformacija i lažnih vesti u Istočnoj Evropi i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu.

Cilj je da se tim sredstvima, navodi se u saopštenju Forin ofisa, podrži sloboda izražavanja na Zapanom Balkanu i kreiranje izbalansiranog, nepristrasnog sadržaja.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je s tim u vezi napomenuo da u situaciji kada svega 10 odsto svetske populacije ima pristup slobodnim medijima, lažne vesti dezinformacije nastavljaju da potkopavaju i destabilizuju društva.

Ovaj fond će biti podrška novinarima koji rade u nekim od najrepresivnijih društava i pojačati borbu protiv lažnih vesti.

Pročitajte još - BRITANSKI MEDIJI: Alarm u EU zbog Rusije, a ipak hladan tuš za Z. Balkan

Inače, u Londonu u sredu počinje dvodneva globalna konferencija posvećena slobodi medija, na kojoj će među glavnim temama biti zaštita prava novinara, borba protiv lažnih vesti ...

Hant kaže da je njegov cilj da sa kolegama postigne dogovor o tome na koji način zaštititi slobodu medija i koju cenu će platiti u slučaju zloupotrebe.

Na skupu će se okupiti delegacije iz više od 100 zemalja i međunarodnih orgnizacija, 60 ministara, više od 1.000 novinara...