FOTOGRAFIJA ručka u plastičnoj posudi, koji se navodno služi malim pacijentima u dečijoj bolnici u Tiršovoj ulici, uznemirila je mnoge na Fejsbuku. U postu objavljenom 3. jula piše: “Kupus u plastičnij čaši. Ručak u dečjoj bolnici u Tiršovoj. A mi gradimo gondole, jarbole, fontane, avioni, kamioni, stadioni, doniramo za Notr Dam, doniramo Klintonovu fondaciju, ekonomski tigar u Evropi...”. Tim povodom oglasilo se Ministarstvo zdravlja koje je najoštrije osudilo objavu, ocenilo je kao neistinitu i poručilo da se ovakvi obroci ne serviraju u Univerzitetskoj dečjoj klinici.

U ministarstvu napominju da ovakve sramne obmane mogu da budu proizvod samo zlih i tužnih osoba koje u cilju političke borbe ne prezaju ni od nanošenja štete najmlađim pacijentima ove ustanove, odnosno našoj deci.

- Ovakve neistine za cilj imaju da ukaljaju sav trud, posvećenost i rad zdravstvenih radnika koji danonoćno brinu o zdravlju naše dece i istovremeno predstavljaju i krajnje pakostan napad na celokupni zdravstveni sistem naše zemlje i napredak koji smo ostvarili u ovoj oblasti, u proteklih pet godina - kažu u nadležnom ministasrtvu. - Univerzitetska dečija klinika Tiršova je zdravstvena ustanova u koju polažemo najviše nade onda kada je zdravlje naše dece u pitanju. Tamo se u potpunosti poštuju svi zakonski regulisani propisi o načinu pripreme, higijeni i podeli obroka pacijentima, kao i propisi o nutritivnoj vrednosti, sadržaju i kvalitetu obroka.

PROČITAJTE JOŠ - Mladenovac: Dele večeru bolesnicima bez pribora i tanjira, obrok dobijaju u salveti! (FOTO)

Ministarstvo je navelo da se u ovoj ustanovi dnevno spremi oko 1.200 obroka, koji se dele pet puta tokom dana na 19 odeljenja Klinike. Takođe, dnevno se pripremi 142 specijalnih obroka, u skladu sa specifičnom patologijom i potrebama ishrane dece. Svi spremljeni obroci su nutritivno raznovrsni i prilagođeni specifičnoj patologiji i uzrastu pacijenata, a serviraju se i dele pacijentima u posudama od rostfraja u skladu sa savremenim higijensko sanitarnim standardima.

Uz najoštrije izraze osude lažnih fotografija obroka i napada na našu decu, u Ministarstvu zdravlja navode da će i dalje da nastave da svakoga dana unapređuju i razvijaju naš zdravstveni sistem, i uvek stanu u zaštitu napora i truda naših lekara i ugleda zdravstvenih ustanova.