MALI maturanti i njihovi roditelji sutra će u osnovnim školama proveravati popunjene liste želja i ispravljati eventualne nepravilnosti. To znači da će škole tog dana primati žalbe na izražene želje i unositi ispravke. Već 4. jula biće objavljene zvanične liste želja i tada će učenici moći da ih provere na sajtu www.upis.mpn.gov.rs i to samo uz šifru učenika.

Prema kalendaru Ministarstva prosvete, u nedelju 7. jula biće objavljen raspored učenika po školama i objavljivanje preostalih slobodnih mesta po školama. Sledeća dva dana svršeni osnovci upisivaće se u srednje škole, čime se i zvanično završava prvi upisni krug.

PROČITAJTE I: Matura nosi više bodova

Pored bodova koje su učenici stekli na osnovu uspeha u osnovnoj školi i poena osvojenih na završnom ispitu, postoje i dodatni poeni sa takmičenja. Ove bodove pri upisu u srednje škole ne dobijaju svi đaci koji su na republičkim i međunarodnim takmičenjima u osmom razredu osvojili prvu, drugu i treću nagradu, već samo oni koji su na rang-listi postigli tri najbolja rezultata.

Propozicije takmičenja i kriterijume za dodelu nagrada utvrđuje svako stručno društvo svojim pravilnikom, pa se, u zavisnosti od predmeta, broj učenika koji na republičkom nivou osvoje prvo, drugo i treće mesto značajno razlikuje.

Tako je negde nagrađeno dvadesetak učenika iz cele Srbije, dok u nekim predmetima, koji time žele da popularišu svoju disciplinu, ima i po 60 dobitnika prve, druge i treće nagrade.

POENI I ZA NADARENE

ZA upis u matematička i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku prvo mesto na republičkom takmičenju nosi 120 poena, drugo 100, a treće 80, a u filološkim odeljenjima 60, 50 i 40. Za sve ostale škole, prvo mesto na republičkom takmičenju donosi dodatnih šest, drugo četiri, a treće dva poena.