Zašto kada je nevreme prvo vidimo munju, a onda se čuje grom? Kada je čovek prvi put upotrebio elektricitet? Zašto su dugine boje tako raspoređene? Kako glasi i šta znači Arhimedov zakon? Zašto led pliva u vodi? Nad ovim pitanjima se većina nas zamisli, ali oni koji imaju siguran odgovor su naši najbolji fizičari, srednjoškolci koji nižu medalje na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.

Pobednici ovogodišnje Srpske fizičke olimpijade su Dimitrije Pavlov iz Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Aleksandar Stanojčić i Dobrica Jovanović iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Pored njih, predstavnici Srbije na 50. Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Tel Avivu, u julu, biće Bogdan Rajkov i Aleksa Milojević, takođe iz beogradske Matematičke gimnazije.

Ovi mladi fizičari svoje znanje stekli su isključivo u Srbiji, uz puno rada i odricanja. Ovaj uspeh, međutim, nije mogao bez podrške države i svih koji razumeju da ulaganje u prirodne nauke i podsticanje njihovog razvoja predstavlja budućnost. Među onima koji su podržali mlade naučnike veliki doprinos dala je i kompanija NIS koja je ove, kao i prethodnih šest godina, kroz svoj program „Energija znanja“ podržala organizaciju Srpske fizičke olimpijade, a podržaće i odlazak naših najboljih fizičara na međunarodna takmičenja.

Dimitrije Pavlov, učenik Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice, pobednik Srpske fizičke olimpijade, kaže da na takmičenjima iz fizike učestvuje od 6. razreda osnovne škole i da jedan od lepših aspekata takmičenja jesu poznanstva i prijateljstva koja je stekao. Jedva čeka Međunarodnu olimpijadu, da upozna Izrael i njegovu kulturu, a od septembra školovanje će nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama na Univerzitetu Harvard.

„Voleo bih da se jednog dana bavim fizikom i da radim na istraživanjima koja će proširiti granice našeg razumevanja sveta. Svakako, čime god se budem bavio na kraju, siguran sam da ću moći ponosno da kažem da je sve započelo ovim takmičenjima iz fizike“, kaže Dimitrije.

Aleksa Milojević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i jedan od saputnika i „saboraca“ Dimitrija Pavlova na ovogodišnjoj Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Tel Avivu, prvi put će učestvovati na ovom međunarodnom takmičenju. Aleksa, koji pored fizike, niže i medalje iz matematike, kaže da nije u potpunosti siguran šta da očekuje od ovog takmičenja, ali se nada da će biti uzbudljivo kao i sva dosadašnja, kao i da će upoznati mnogo novih ljudi iz različitih kultura.

Za sedam godina NIS-ovog programa „Energija znanja“, preko 3.500 učenika iz Srbije do sada je učestvovalo na 37 srpskih i međunarodnih olimpijada znanja iz prirodnih nauka, a sa međunarodnih olimpijada doneli su 77 medalja, od čega čak 28 medalja iz fizike.