PROŠLE godine zabeleženo je 3.000 slučajeva nasilja nad starijim osobama, a ovoj crnoj statistici pridružuje se i zabrinjavajući podatak - u najvećem broju slučajeva nasilje nisu prijavile žrtve, već njihove komšije!

Obeležavajući 15. jun, Međunarodni dan borbe nasilja nad starijim osobama, Srbija se suočila sa strašnim statističkim podacima koji treba svakog da zabrinu. Naime, nasilje nad starijima se u Srbiji svakodnevno događa, a sprovode ga najbliži, odnosno deca i rođaci. Većina starijih osoba koje su u dužem periodu trpele nasilje su žene. Osnovni razlog nasilja je finansijski. Nažalost, žrtve retko prijavljuju nasilnike.

- Psihičko nasilje je češće nego fizičko, a nasilnici su obično korisnici alkohola i opojnih supstanci - kaže Biserka Jakovljević, direktor Centra za socijalni rad u Jagodini.

U svim centrima za socijalni rad u Srbiji se slažu da nasilnike žrtve retko prijavljuju, jer takvo ponašanje članova njihove porodice doživljavaju kao lični neuspeh i sramotu. Nasilje prijavljuju rođaci, komšije i prijatelji. Međutim, žrtve ni tada ne žele da svedoče protiv svojih najbližih.

Pročitajte još - Nasilje nad starima - najbolje čuvana porodična tajna

Proces demografskog starenja prisutan je i u Republici Srbiji, pa je u ukupnoj populaciji stanovništva sve veći udeo starijih osoba. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Republici Srbiji je bilo 1. 250 316 lica koja su imala 65 i više godina, što je 17 odsto ukupne populacije. Prosečna starost stanovništva u našoj zemlji je veoma visoka i iznosi 42 godine. Naročito zabrinjava podatak da 20 odsto starih u Srbiji redovno preživljava neki oblik nasilja. Putem SOS kanala 1.500 žena je tražilo pomoć.

- Prošle godine su ubijene 33 žene među kojima je bilo i devet baka - kaže Suzana Paunović, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava. - Žrtve ćute i treba raditi na ovom problemu, jer one štite svoje nasilnike. Smatraju da je stid, sramota i nadaju se da će se nasilje završiti a nasilnici promeniti. Ohrabrujemo ih time što govorimo o ovoj temi. Žrtve treba da se obrate najbližem centru za socijalni rad, jer kada prijave nasilnika to više neće biti tajna i sve službe mogu da se uključe.

BABE ROBINjE

PSIHOLOZI su definisani pojam "babe robinje" koji se odnosi na starije žene od kojih svi očekuju da budu žrtve svojih potomaka. Ove starije žene kuvaju, peru, peglaju, čiste i čuvaju unuke. Od njih deca i čitavo društvo očekuje da uvek budu na raspolaganju drugima. One su te koje treba da brinu i o svojim roditeljima ili suprugu kada "padne" u krevet ili postane dementan.