Maturanti koji hoće da upišu neki od tehničkih fakulteta, ali i oni koji sebe u budućnosti vide kao lekare ili psihologe, moraće dodatno da se potrude da upišu neku od ovih visokoškolskih ustanova.

Godinama vlada veliko interesovanje za Elektrotehnički i Mašinski fakultet u Beogradu, zatim za Fakultet organizacionih nauka, IT smer na Matematičkom fakultetu, ali za Medicinski fakultet i Odeljenje za psihologiju na Filozofskom fakultetu. Na ove studijske programe prijavljuje se duplo više studeneta nego što ima mesta za upis.

- U poslednje tri godine na Mašinski fakultet prijavljivalo se više od hiljadu svrešenih srednjoškolaca, a razlog za toliko interesovanje je što je u Srbiji došlo do nove industrijalizacije, vidljiva je stopa rasta industrijske proizvodnje - kaže za "Novosti" Radivoje Mitrović, dekan ovog fakulteta. Naš sagovornik ističe i da za našim inženjerima vlada prava pomama, kako u domaćim firmama tako i u inostranstvu.

Kompletan dodatak "Novosti" o upisu na fakultete pročitajte OVDE.

- Kompanije se otimaju za naše inženjere, mi ih na tržištu nemamo dovoljno - ističe prof. Mitrović. - Naši inženjeri pokazali su se i kao dobri menadžeri ili ekonomisti, i za njih su veoma zainteresovani stranci koji kod nas otvaraju kompanije, jer dobijaju radnika koji zna da radi više poslova.

Na Mašinskom fakultetu ove godine akreditovan je novi smer - informacione tehnologije u mašinstvu, na koji će biti upisano 60 studenata - 20 na budžetu, a 40 samofinansirajućih.

Ništa manje interesovanje nije ni za Elektrotehnički fakultet u Beogradu na koji se svake godine prijavi dva puta više maturanata nego što fakultet prima.

- Statistike pokazuju da se kod nas prijavljuje u proseku 1.200 budućih brucoša, pa toliko očekujemo i ove godine - kaže Milo Tomašević, dekan ETF. - Kao i prethodnih godina i ove ćemo organizovati probni prijemni ispit koji je planiran za subotu i to će nam biti neki pokazatelj koliko je interesovanje. Ipak, za "pravi" prijemni prijavi se mnogo više dece, jer nisu svi u mogućnosti da dođu na probni.

Inače, prethodnih godina zbog velikog interesovanja, prijemni ispit za ovaj fakultet organizovan je u halama Beogradskog sajma.

U studentskoj službi Medicinskog fakulteta rečeno nam je da je prijavljivanje kandidata od 19. do 22. juna, prijemni za integrisane studije je 26. juna, a za sestrinstvo koje traje četiri godine prijemni se polaže 27. juna.

I na ovom fakultetu prethodnih godina prijavljivalo se i više od hiljadu budućih brucoša, pa i ove godine očekuju sličnu situaciju.

Takođe, i FON je i dalje omiljen među studentima. Dekani na čijim fakultetima je velika navala tvrde da je razlog što budući akademci koji završe te fakultete mogu brzo da se zaposle u zemlji i inostanstvu.

VAŽNI POSAO I PLATA
Dekani na čijim fakultetima je velika navala tvrde da je razlog što budući akademci koji završe te fakultete mogu brzo da se zaposle u zemlji i inostranstvu. Stručnjaci objašnjavaju da je ogromno interesovanje za upis na informatičke smerove rezultat tehnoloških promena i novih potreba tržišta rada. S druge strane, postoje i fakulteti na kojima ostaje slobodnih mesta, ranijih godina to su bili Poljoprivredni, Filološki, Šumarski...