VIŠE majki koje veruju da su njihova deca oteta iz kruševačkog porodilišta u različitim decenijama druge polovine 20. veka tvrdi da su na Odeljenju ginekologije povremeno boravile žene koje se mogu dovesti u vezu sa misterioznim sudbinama novorođenčadi. Među njima je bilo, otkriva u ispovesti, za "Novosti", Slavica Mladenović (53), iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, i stranih državljanki!

Kada je pročitala objavljene sumnje o dužem boravku izvesne Nemice Mirjam, koja je navodno krajem sedamdesetih godina prošlog veka živela u zasebnoj bolničkoj sobi tog odeljenja, tvrdi i da je 10 godina kasnije u kruševačkom porodilištu izvesno vreme bila tajanstvena pacijentkinja. Naša sagovornica sumnja da ona stoji na putu ka istini o njenoj bebi, rođenoj 7. avgusta, 1989. godine.

- Te strane državljanke se sećam vrlo dobro. Nisam 100 odsto sigurna da li je to bilo i kada sam ležala u bolnici kada su mi uzeli bebu 1989. godine ili kada sam sam rodila sina 1991. - navodi Slavica Mladenović. - Šetala se među porodiljama i mnogo se razlikovala od nas... Nosila je bordo bademantil od somota i papuče u istoj boji, imala je zategnutu sređenu frizuru. Nije imala ni stomak, ni bebu. Bila je smeštena u posebnoj sobi.

Sagovornica "Novosti" tvrdi i da se dešavalo da neke žene noću dolaze na prekide trudnoće, pa je pomislila da je to slučaj i sa ovom ženom. Ipak, kako je ona u kruševačkom porodilištu boravila nekoliko dana, porodiljama nije bilo jasno zbog čega je tu. Nikada nije čula da je izgovorila ni reč srpskog, pa pretpostavlja da je bila strana državljanka.

I Kanađanka našeg porekla Ljiljana Milovanović, koja traga za sudbinom bebe koju je rodila u Kruševcu 3. marta 1975, seća se priče o Nemici.

MRTVOROĐENČE SA JMBG?! SLAVICA Mladenović kaže da je prvu prijavu zbog sumnje u otmicu svoje bebe podnela posle 2000. i od tada se nadležnim institucijama obraćala još dva puta. Krajem marta ove godine dala je izjavu policiji. - Ponovila sam sve što znam: dan nakon porođaja, 8. avgusta 1989, ubačen je obdukcioni list, gde je bilo napisano kako sam priznala da ne osećam bebu od četiri sata ujutro, iako me je tek u sedam ujutro probudila plodova voda - kaže Mladenovićeva. - Sećam se porođaja, kao i da je glava moje bebe bila normalna. U rezultatima obdukcije koje sam dobila pre nekoliko godina, stajalo je da je imala hidrocefalus. Među najvećim nepravilnostima u mom slučaju je činjenica da je mrtvorođenče dobilo JMBG, kao i da su na našu adresu stizali pozivi za vakcinaciju i predškolsko.

- Mirjam je navodno duže vreme boravila na prvom spratu ginekologije - tvrdi Ljiljana Milovanović. - Niko nije znao kakvu ulogu ima, iako je medicinsko osoblje za nju dobro znalo.

U Udruženju za istinu i pravdu o bebama ubeđeni su da je u Srbiji bilo, kako tvrde, "međunarodne trgovine novorođenčadima". Kruševljanka Dušica Lazić (64), koja se porodila 21. aprila, 1987. seća se "mercedesa" žute boje, nemačkih registracija, u kome je, veruje, odvezena njena beba.

PROČITAJTE JOŠ - Samo u Kruševcu 81 prijava zbog nestalih beba

- U dva ujutro sam bila svedok primopredaje jednog novorođenčeta, ali nisam ništa posumnjala, sve dok mi ujutro nisu saopštili da moje dete, staro dva dana, navodno nije živo - tvrdi Dušica.

Na osnovu višegodišnjih istraživanja trgovine bebama na prostoru nekadašnje SFRJ, brojni novinari, koji su se bavili ovom temom, dolazili su do podataka o masovnim usvojenjima naše dece u Danskoj i Norveškoj. Među njima je bio i Miša Ristović, pokojni novinar "Novosti", koji je u svojim tekstovima navodio i Francusku, Italiju, Austriju...

PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST MAJKE KOJA GODINAMA DOKAZUJE KRAĐU BEBE: Oteli su mi dete iz bolnice u Kruševcu