Društvo sudija Srbije (DSS) pozvalo je danas zakonodavnu i izvršnu vlast da se uzdrže od neprimerenih kritika nosilaca pravosudnih funkcija, a Visoki savet sudstva (VSS) da zaštiti nezavisnost sudija i sudova.

Društvo posebno negoduje zbog, kako tvrdi u saopštenju, neargumentovanog napada pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti na jučerašnjem zasedanju skupštine praćenog uvredama sudija Apelacionog suda u Beogradu Omera Hadžiomerovića i Miodraga Majića zbog donete sudske odluke u veću.

Na račun sudije Majića kritike su stigle i zbog javnog iznošenja mišljenja o izmenama Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

PROČITAJTE JOŠ - Dragomir Milojević: Suđenja u Specijalnom predugo traju

"Dugotrajnim i sve intenzivnijim osporavanjem nosilaca pravosudnih funkcija i pravosuđa u celini i neprimerenim napadima na sudije povodom donete sudske odluke od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti, građani se odvraćaju od suda, što za posledicu može imati ''preuzimanje pravde u svoje ruke''", navodi Društvo sudija.

Na taj način, podriva se sudska vlast, a time i ustavni poredak države u celini, upozorilo je ovo strukovno udruženje.