ZASTAVA pobede, simbol ratne slave i trijumfa u Drugom svetskom ratu, ali i simbol Ruske Federacije, od četvrtka se nalazi u Muzeju Vojske, na beogradskom Kalemagdanu. Repliku ovog obeležja u četvrtak je na svečanoj ceremoniji kod Vojnog muzeja uručio komandant Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije general-pukovnik Aleksandar Aleksandrovič Žuravljov.

Pročitajte još - NA DAN POBEDE: NATO manevri simuliraju napad iz Rusije

Uz pratnju vojnog orkestra, smotru paradnih jedinica Rusije i Srbije, Vojni muzej je svoju zbirku obogatio još jednim značajnim eksponatom.

- Pre 74 godine završen je Drugi svetski rat, u kome su Oružane snage Sovjetskog Saveza zajedno sa drugim slovenskim narodima uništile fašizam i oslobodile Evropu - rekao je Žuravljov.

- Prema tradiciji, 9. maja slavimo pobedu i na čelu parade je zastava pobede, koja simbolizuje hrabrost, strpljivost i heroizam svih naših ljudi i nepobedivost našeg naroda. Po naredbi svog komandanta, čast mi je da Vojnom muzeju u Beogradu predam ovu zastavu, sa željom da jača naše zajedništvo, i da vam poželim mir i prosperitet.

Foto Z. Jovanović


U ime srpske Vojske zastavu je primio brigadni general Siniša Kresović, načelnik za kadrove Uprave za ljudske resurse Ministarstva odbrane Srbije i poručio da će zastava pobede zauzeti posebno i počasno mesto u Vojnom muzeju.

Foto Z. Jovanović

- Velika je čast biti ovde i primiti ovaj simbol pobede u Drugom svetskom ratu - rekao je Kresović. - Srpska vojska neguje tradicije oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila, a posebna pažnja pridaje se borbi protiv fašizma, kojoj su Srbija i Rusija dale nemerljiv doprinos.

Foto Z. Jovanović

Ceremoniji primopredaje zastave prisustvovali su i ministar vojske Alksandar Vulin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Vasiljevič Čepurin, kao i mnogobrojna udruženja ratnih veterana i boraca.

Foto Z. Jovanović

Foto Z. Jovanović
Foto Z. Jovanović