PENZIONERI okupljeni oko Udruženja sindikata penzionera 17. maja zakazali su protest na Trgu Nikole Pašića nezadovoljni odlukom Ustavnog suda da obustavi postupak ocene ustavnosti zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Kako naglašavaju u ovom udruženju, na sajtu Ustavnog suda Srbije je 25. aprila objavljeno da je postupak obustavljen, kao i svi predlozi narodnih poslanika i inicijative udruženja i građana za ocenu ustavnosti Zakona i saglasnosti sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potpisanim međunarodnim konvencijama.

- Smatramo da nije ispunjen nijedan uslov obustave postupka predviđen članom 57. Zakona o USS - kažu USPS. - To nije smelo da se dogodi, jer postoje štetne posledice primene Zakona tako što u skladu sa članom 50. Ustava nije predviđen povraćaj delova penzije koji nisu isplaćeni pod tržišnim uslovima, jer je penzija imovinsko pravo, o čemu se Ustavni sud već izjasnio.

Pročitajte još - Penzije sigurne, ali uz veliku reformu

U Sindikatu penzionera objašnjavaju da je, zbog primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija oštećeno više od 850.000 penzionera i naslednika u iznosu od oko 850 miliona evra bez kamate. Istovremeno su, obustavom redovnog usklađivanja čekova u visini rasta cena i BDP od 2012. godine, oštećeni svi penzioneri za najmanje 20 odsto povećanja. Uštede države samo po tom osnovu su u proseku od 2012. do 2018. godine u proseku godišnje iznosile oko 500 miliona evra, što za šest godina iznosi oko tri milijarde evra.