RUSKI helikopteri Mi-35, poznati kao "leteće oklopnjače" i "ubice tenkova", koje Srbija nabavlja iz Rusije, biće glavne zvezde vojno-policijske svečanosti "Odbrana slobode", koja će u spomen na 20. godišnjicu NATO bombardovanja i Dan pobede nad fašizmom biti održana u petak, u Nišu. U paradnom defileu naći će se i ruski tenk T-72 MS. Ukupno 30 ovih oklopnjaka, čija je nabavka dogovorena 2015. godine, Rusija će u sledećih nekoliko nedelja isporučiti Srbiji.

Pročitajte još: Stefanović na proslavi brigade: Ponosan sam koliko ulažete energiju, znanje i veštinu (FOTO)

Javna promocija na niškoj paradi i formalno će objaviti poslednju fazu dogovora o ruskoj donaciji ratne tehnike Srbiji. Sporazum potpisan pre četiri godine odnosio se na šest aviona "mig 29", kao i 30 tenkova T-72 i oklopnih vozila BRDM-2. Isporuka remontovanih "migova" u potpunosti je završena prošle godine, a za ovu je planiran transport tenkova i borbenih oklopnjaka. Rusija je odobrila i isporuku helikoptera Mi-35, a po okončanju ovog posla, u Vojsci Srbije naći će se ukupno četiri ove letelice.

Pročitajte još: Objavljen snimak povodom prikaza "Odbrana slobode" u Nišu (VIDEO)

Helikopter Mi-35 borbeni je jurišnik, čija je prvenstvena namena protivoklopna borba. Nezamenljiv je u misijama uništavanja tenkova, oklopnih transportera, borbenih vozila pešadije na prvoj vatrenoj liniji i u dubini, kao i razaranja neprijateljske artiljerije. Nabavkom ovih letelica Srbija će jedina u regionu raspolagati pravim borbenim helikopterima, kojima će ojačati svoje snage za brze intervencije.

Ruski tenk T-72

Domaćoj javnosti u Nišu biće prikazan i tenk T-72, koji će uz domaći M-84 postati okosnica vatrene moći Vojske Srbije. Ruski guseničar, u modernizovanoj varijanti, smatra se jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih. Raspolaže aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

U čast Dana pobede, ali i u spomen na dve decenije od NATO bombardovanja, na svečanom defileu u Nišu biće prikazana najveća ratna tehnika kojom raspolažu Vojska Srbije i MUP. Na svečanosti će u prisustvu državnog i vojnog vrha, kao i gostima iz sveta, prodefilovati 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila, kao i 40 vazduhoplova. U paradnom delu, prvi put će koračati i ešelon veterana iz ratova devedesetih godina.

- U defileu "Odbrana slobode" biće prikazano najbolje čime raspolaže sistem odbrane i bezbednosti Srbije - objašnjavaju organizatori. - To podrazumeva ne samo naoružanje, već i jedinice koje će biti zastupljene u ešelonima.

Pripadnici Vojske Srbije koji će koračati centralnim niškim ulicama biće opremljeni naoružanjem i opremom iz programa "1.500 plus", a građani će moći da vide bateriju haubica "nora B52", prvi put otkako je uvedena u naoružanje naše vojske.

- Ovom svečanošću država želi da na dostojan način obeleži Dan pobede nad fašizmom, ali i da oda počast i priznanje svima koji su 1999. godine branili otadžbinu. Defile u Nišu, istovremeno, biće i prilika da građani vide najsavremenije naoružanje i opremu kojom raspolažu naša vojska i policija.

Pored vojnih veterana, u svečanom defileu učestvovaće i nekadašnji pripadnici policije koji su učestvovali u odbrani otadžbine 1999. godine. Ešelon će imati polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. MUP će u Nišu predstavljati i ešeloni Interventne jedinice policije, koji će nositi državne zastave. U svečanoj povorci će biti i podešelon konjanika, pripadnici Policijske brigade i Sektora za vanredne situacije.

GENERALNA PROBA

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovaće u sredu proveri pripremljenosti za prikaz sposobnosti Vojske Srbije i MUP "Odbrana slobode". Oni će prisustvovati generalnoj probi defilea i razgovaraće sa učesnicima.

DEFILE I DESANT PADOBRANACA

PROGRAM svečanosti "Odbrana slobode", koja je zakazana za petak u 11 časova u centru Niša, predviđa i svečani defile ešelona svih brigada Kopnene vojske, Specijalne brigade i Vojne policije, Garde, Žandarmerije MUP, SAJ-a... U letačkom programu učestvovaće "migovi 29", avioni "orao", "supegaleb G4", helikopteri... Kruna defilea biće prikaz desanta padobranaca 63. padobranske brigade.

I RAKETE U STROJU

NIŠKIM Bulevarom Nikole Tesle paradno će prodefilovati i moderno naoružanje rođeno i razvijeno u Srbiji. U motorizovanom ešelonu naći će se vozila "lazar" i "miloš", sistemi "oganj", "šumadija", kao i najsloženije domaće raketno sredstvo iz razvoja - "alas". Pred centralnom binom i građanima Niša prodefilovaće i raketni sistemi PVO "neva", "kub", kao i samohodno novo kombinovano vozilo "pasars".