VIŠE od 2.300 studenata upisanih po starom programu, pre uvođenja Bolonjske reforme, potpisalo je peticiju kojom traži produženje roka za završetak studija. Rok im ističe krajem septembra, a peticiju će poslati skupštinskom Odboru za obrazovanje, predsedniku države, premijerki i Ministarstvu prosvete.

- Sprovođenje ovog zakona je kršenje Ustava, jer se sprovodi retroaktivno - kaže za "Novosti" Verica Ivanović, jedan od predstavnika studenata. - Kada smo upisivali fakultete nije postojalo vremensko ograničavanje studija. To je bila osnova za tužbu po kojoj je kolega iz Hrvatske Marko Duilo, 2013. godine, dobio spor protiv fakulteta i odbranio svoja prava.


PROČITAJTE JOŠ: Portal Pitajte Vladu: Skoro 3.000 građana dobilo odgovor

Ivanović ističe da su sve obaveze ispunjavali, plaćali na vreme i poštovali sve što se od njih zahteva. Ona ističe da im niko nije detaljno objasnio šta bi značilo prebacivanje na "Bolonju", a ono o čemu se govori za njih je neprihvatljivo:

- Najpre bi nam smanjili stepen obrazovanja sa 7.1 na 6.2, što znači da ne bismo bili kao naše kolege izjednačeni sa master studijama, već bismo dobili niža zvanja. Paradoksalno, ali morali bismo da polažemo dodatne ispite, naravno i da ih dodatno platimo, baš kao i priznavanje onih koje smo već položili. Ti ispiti nisu ništa novo, već isti koje smo položili, ali se drugačije zovu i podeljeni su na nekoliko manjih.

Kaže i da bi bili vraćeni na niže godine studija i morali da pohađaju predavanja, iako su svi apsolventi sa najviše četiri ispita do diplome. Uz to rade i imaju porodice.

"Prebolonjci" za sebe kažu i da su žrtveni jarci obrazovne reforme.

U skupštinskom Odboru za obrazovanje čekaju inicijativu studenata, a Ljubiša Stojmirović, potpredsednik Odbora, smatra da im ne treba ograničavati vreme okončanja studija:

- O zahtevu ćemo se izjasniti kada do nas stigne i kad predsednik sazove sednicu. Ja sam stare studente i do sada podržavao, pa ću i sad, ali moram da dodam da je neozbiljno ne ispunjavati obećanja. Rok za okončanje studija već im je nekoliko puta produžavan.


PROČITAJTE JOŠ: Komora upravnika: Za sanaciju niških zgrada više od deset godina

STARIH INDEKSA 10.000

UVOĐENjEM Bolonjske reforme, 2006. godine, studentima koji su fakultete upisali po starom programu dat je rok da diplomiraju do školske 2011/2012. Krajnji termin je prolongiran više puta, a procena je da je u ovom statusu ostalo oko 10.000 akademaca.