OVOGODIŠNjU Nedelju imunizacije, koja se obeležavala širom Evrope tokom protekle nedelje, naša zemlja dočekala je, kako ističu stručnjaci, sa značajnim porastom broja dece koja su primila MMR vakcinu.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je do porasta broja vakcinisanih došlo već tokom 2018. godine i da se taj trend nastavlja. Glavni razlog većeg broja vakcinisanih je prošlogodišnja epidemija malih boginja u kojoj je obolelo oko 2.000 odraslih i dece.


PROČITAJTE JOŠ:
Nema više trajnog oduzimanja licenci lekarima

- Obuhvat dece u drugoj godini života MMR vakcinom približio se zaštitnom nivou od 95 odsto, a to znači kolektivni imunitet koji štiti od epidemijskog širenja bolesti - navode u "Batutu". - U okruzima koji su imali najmanji obuhvat MMR vakcinom dostignuta je vrednost kolektivnog imuniteta iznad 95 procenata, i to u Beogradu 98,7 i Nišavskom okrugu 95,4 odsto.

Tokom prošle godine u Evropi je prijavljeno 83.540 slučajeva morbila u 47 zemalja, sa 74 smrtna ishoda, što je najveći broj zabeležen u poslednjoj deceniji. U prva dva meseca 2019. godine registrovano je 34.300 slučajeva obolevanja i 13 smrtnih ishoda.

Kako bi se do kraja 2020. godine dostigao cilj eliminacije malih boginja u Evropi, neophodno je da se nastavi sa održavanjem obuhvata vakcinisanih većim od 95 odsto.