Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas da Hrvatska policija nastavlja praksu da brutalno bije i ilegalno vraća migrante u Srbiju, ali sve nasilnije i bez poštovanja ugovora o readmisiji za one koji su ilegalno ušli u tu državu iz Srbije.

On je agenciji Beta rekao da je samo od 19. do 22. aprila više od pedeset ilegalnih migranata "kolektivno gurnuto" nazad u Srbiju.

"Nakon što ih hrvatska policija uhvati kad dođu u Hrvatsku, bilo preko Srbije ili čak preko Bosne, ljude dovezu do granice sa Srbijom i faktički ih gurnu u Srbiju", rekao je Đurović.

PROČITAJTE JOŠ - Hrvatska: Policija pucala na kombi s migrantima, teže ranjeno dvoje dece

Prema njegovim rečima, migrantima se takođe uskraćuje pravo da zatraže azil, a veoma često "bivaju brutalno pretučeni, uništavaju im se telefoni, oduzima novac".

On je rekao da Centar nema saznanja da je Srbija zbog toga reagovala i da preduzima adekvatne mere da se ta nezakonita praksa zaustavi.

Prema njegovim rečima, sve intenzivnije takvo postupanje hrvatske policije je vezano i sa povećanim brojem ulazaka migranata u tu državu.

PROČITAJTE JOŠ - Policajci naterali migrante da uzvikuju "Dinamo Zagreb" (VIDEO)

"To je najopterećenija granica, po prelasku ljudi, posle srpsko - bosanske", rekao je Đurović, dodajući da postupanje hrvatske policije poprima sve nasilnije oblike i da u određenim slučajevima poprima srazmere mučenja.

Đurović je ranije danas na društvenoj mreži Tviter postavio slike Azila u Srbiji (APC) na kojima su prikazani migranti sa modricama i napisao da "surovo tretiranje migranata i izbeglica na hrvatskoj granici i ilegalni push backovi ne prestaju".