Prostor u kome stanujemo i radimo zahteva konstantno održavanje higijene. Današnji, ubrzani tempo života većini nas ostavlja malo slobodnog vremena. Koliko ste puta pomislili kako bi bilo lepo da ne morate ni malo tog vremena da trošite na čišćenje i spremanje, već da se posvetite sebi, svojim najdražima i radite ono što volite. Ako ste pokrenuli sopstveni biznis, nakon pronalaženja poslovnog prostora neophodno je da rešite ko će se starati i održavanju higijene.

Potreba da se ciscenje i odrzavanje objekata poveri profesionalcima pre svega javila se u poslovnom svetu. Tako su nastale prve agencije čija je osnovna delatnost briga o higijeni. Evidentno je da kada su u pitanju veliki poslovni prostori, poslovne zgrade, proizvodne hale, magacini, tržni centri itd. o čistoći ne mogu brinuti pojedinci već čitavi timovi. Neke ustanove (uglavnom državne) imaju stalno zaposleno osoblje u sektoru održavanja.

Međutim, koje su prednosti angažovanja spoljnih saradnika?

PROFESIONALNA OPREMA

Pre svega, agencije za održavanje objekata poseduju neophodnu opremu i mašine za profesionalno čišćenje velikih površina ili koje su posebno namenjene čišćenju neke vrste podloge. Ova oprema zahteva posebnu brigu, održavanje i pažljivo rukovanje. Njenom upotrebom znatno se povećava efikasnost i smanjuje vreme koje bi inače bilo potrebno da se očisti neka veća površina. Agencija je ta koja brine o svemu, a Vi, kao naručilac posla dobijate brzo i efikasno očišćen objekat. Ovo isto važi i za poslovne prostore koji zauzimaju manje površine.

KONTROLA KVALITETA

Ukoliko Vaš poslovni prostor ima takvu kvadraturu da bi i pojedinac mogao da se pobrine za njegovo čišćenje, tada se možete naći u nedoumici koga da angažujete i šta Vam se više isplati. Ako angažujete pojedinca, niko ne može da garantuje za kvalitet urađenog posla i može da se desi da budete nezadovoljni rezultatom ili utrošenim vremenom. Naravno, ovo ne mora da bude tačno, može da se desi da budete veoma zadovoljni. Ali, postoji i drugi problem (za koji nemamo rešenja), a to je način plaćanja. Iza pojedinca ne stoji firma, tako da za uslugu čišćenja možete jedino platiti gotovinom što nije po zakonu, a pored toga vi faktički angažujete osobu koja radi na crno. Nasuprot tome, agencije za čišćenje objekata su firme koje imaju veliku konkurenciju i samim tim nastoje da održe najviši mogući kvalitet usluga, što podrazumeva adekvatnu obuku zaposlenih i kontrolu na radu. Kako biste lakše izabrali odgovarajuću, na sajtu Portal Srbija nalazi se najdetaljniji ažurirani spisak agencija za čišćenje i održavanje objekata sa prezentacijama, fotografijama i kontakt informacijama.

POSEBNI ZAHTEVI

Pranje prozora na velikoj visini je opasan i zahtevan posao. Ne može i ne sme ga obavljati bilo ko. Neophodno je poštovati stroge standarde bezbednosti. O tome brine agencija koja ima u ponudi visinske radove i koja za to angažuje specijalno obučene radnike. Za ovaj delikatan posao birajte isključivo najbolje koji već imaju iskustva na tom polju, a dobro bi bilo i da pogledate i proverite njihovu listu referenci. Ovu uslugu nema svaka agencija u ponudi.

BRIGA O NAŠOJ PLANETI

Neke agencije za čišćenje i održavanje objekata nude mogućnost izbora da li želite da se čišćenje obavlja korišćenjem Vaših sredstava (deterdženata i hemikalija) ili njihovih. Budite uvek svesni važnosti očuvanja prirodne sredine. Znamo da su sredstva za čišćenje zagađivači, ali isto tako postoje i ekološke alternative. Kada birate agenciju sa kojom ćete da sarađujete, proverite kakav je njihov stav i da li su posvećeni zaštiti prirode time što biraju manje štetna sredstva za čišćenje. Ako Vam se na prvi pogled čini da imate mnogo prečih problema od ovog, setite se da imamo samo jednu planetu i da nema ekonomskih ili drugih izgovora za nebrigu o njoj.

ČIŠĆENjE STANOVA I KUĆA

Pored poslovnog, agencije za čišćenje objekata bave se i stambenim prostorom. Bilo da je reč o stanu, kući ili zgradi (za koju odlučuje skupština stanara) – angažovanje profesionalaca ja najbolji izbor. Svaka firma koja se bavi uslužnom delatnošću, pre svega nastoji da pruži vrhunski kvalitet kako bi od Vas dobila pozitivnu ocenu i preporuku. Posao se poverava osobama od poverenja, a uz to ide garancija da neće oštetiti Vašu imovinu. Proverite cene usluga čišćenja koje mogu varirati u odnosu na nekoliko faktora. Uglavnom su formirane po radnom satu. Unapred ćete dobiti procenu koliko je vremena potrebno da se očisti Vaš stambeni prostor. Moguće je sa agencijom postići i neku drugu vrstu dogovora ukoliko želite neko angažovanje na duže staze. Najbolje je da ih kontaktirate i o svemu se detaljno raspitate.

Ukoliko nemate potrebu ili sredstava da redovno koristite njihove usluge, razmislite o tome da ih angažujete sledeći put nakon krečenja ili renoviranja stana. Ta vrsta čišćenja može da bude veoma naporna i zahteva posebna sredstva. Isto važi i za novoizgrađene objekte. Ako ste nekad gradili kuću, ili doziđivali i preziđivali, verovatno Vam je dobro poznato kolika količina prašine se generiše tokom raznih faza izgradnje. Poštedite sebe barem toga.

Stalno ili povremeno angažovanje agencije za održavanje i čišćenje svakako je dobra ideja. Za preduzetnike to znači jedna briga manje, a angažman u privatne svrhe znači više slobodnog vremena za Vas!

(PR)