U NOVOJ školskoj godini biće povećan broj IT odeljenja u gimnazijama. Planirano je da se u generaciji koja gimnaziju upisuje 2019/2020. omogući da se učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku upišu u 50 odeljenja u školama širom Srbije. Do sada ih je bilo 36.

Pročitajte još: Otvoreno je još jedno IT odeljenje

Konačan spisak gimnazija u kojima će biti formirana ova odeljenja biće objavljen u Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole. Prijemni ispit biće održan 2. juna, a kandidati će polagati test iz matematike. Zadaci na testu biće srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita. Učenici mogu da se prijave u bilo kojoj gimnaziji ili srednjoj školi.- Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada - kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici.

Pročitajte još: Brnabić: Mladi IT stručnjaci naša budućnost

Učenici će u ovim školama steći funkcionalna znanja. Ovladaće svim osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja, upoznaće se sa različitim pristupima rešavanju problema programiranjem, razumeće računarske mreže, mrežne slojeve i protokole i znati šta je potrebno da računarske mreže budu bezbedne.

Naši sagovornici iz Ministarstva ističu da maturanti IT gimnazija, zahvaljujući kompentencijama, mogu odmah po završetku školovanja biti deo inovativnih startap kompanija i navode da su učenici koji već pohađaju ovaj smer svoje znanje uspešno iskazivali na raznim takmičenjima i konkursima.

- Naročito su uspešni bili u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone - kažu u Ministarstvu.

PROMOCIJE U 11 GRADOVA

PROMOCIJE IT odeljenja održaće se u narednih nekoliko dana u osnovnim školama "Bratstvo" u Novom Pazaru, "Svetozar Marković" u Leskovcu, "Moma Stanojlović" u Kragujevcu, "Andra Savčić" u Valjevu, "Dositej Obradović" u Kruševcu, OŠ "17. oktobar" u Jagodini, "Petar Petrović Njegoš" u Zrenjaninu, OŠ "Miroslav Antić" u Nišu, "Vuk Karadžić" u Čačku, "IV kraljevački bataljon" u Kraljevu i u Užičkoj gimnaziji.