DOCENTI na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Nebojša Šuletić i Maja Nikolić usred školske godine ostali su bez posla. Na sednici Izbornog veća fakulteta nisu izabrani u viša zvanja, a ugovori o radu ističu im ovih dana. Pre toga, izborna komisija negativno ih je ocenila u izveštajima.

Pročitajte još: „SPREMAJU NAM ODSTREL“: Profesori na Filozofskom fakultetu tvrde da su na meti kolega

A šta se tačno dogodilo krajem prošle nedelje, kada je održana izborna sednica, za "Novosti" pojašnjava Nebojša Šuletić.

- Interesnoj grupi na Odeljenju i treći put pošlo je za rukom da udalji iz kolektiva nastavnike koji se ne slažu s njihovim načinom "vladanja" fakultetom. Prvi je bio slučaj Aleksandra Fotića. Referate uvredljivog sadržaja koje je ta interesna grupa podnela Veću odbacila je apsolutna većina članova Veća. Usprotivilo im se i nekoliko desetina studenata koji su prisustvovali sednici. Sve to nije bilo dovoljno, pa smo koleginica Nikolić i ja ostali bez posla, a na naša radna mesta zasada nije primljen niko.

Pročitajte još: Sa Filozofskog pucaju u SANU

Naš sagovornik navodi da je univerzitetski ombudsman u zvaničnom dopisu istakao da referati o njemu i Maji Nikolić sadrže elemente kojima se grubo krše i izborna procedura i prava kandidata.

Docent Nebojša Šuletić

- Uprkos tome, dekan Despotović stavio je ove referate na glasanje, ističući da ga se sadržaji ne tiču. "Ako bi mi komisija kao referat podnela Narodni kuvar, ja bih i njega stavio na glasanje", rekao je dekan Filozofskog fakulteta - prepričava nam Šuletić događaje sa sednice Izbornog veća. - Kada dekan javno kaže da je za njega konkurs legitiman čak i ako su u referatu prisutni protivpravni sadržaji, onda je jasno da fakultet ima ozbiljan problem. Referat o Maji Nikolić nisu potpisala dva od pet članova komisije.

- Potpis nisu stavila dva strana člana komisije, a jedan član, dr Nada Zečević, nema odgovarajuće naučno zvanje da bi bila njen deo - kaže Maja Nikolić. - Dekan je odbacio kao nekompetentno mišljenje Ministarstva prosvete, koje sam zatražila zvaničnim putem, a u kojem se kaže da se u našoj zemlji dr Zečević tretira kao doktor nauka bez naučnog zvanja. Prof. Despotović mi je rekao da, ako mi se to ne sviđa, mogu da se obratim sudu. Sve ovo imaće za posledicu to da ću od 1. maja ostati bez posla.

Docent Maja Nikolić

MANE AUTONOMIJE

ŠULETIĆ kaže da probleme nije lako rešiti, jer bi pomoć morala da dođe spolja, što onemogućava autonomija Univerziteta:

- Mehanizam koji je stvoren s ciljem da zaštiti akademsku zajednicu od spoljnih pritisaka, preobrazio se u sredstvo kojim pojedine interesne grupe uspešno sprovode apsolutnu vlast unutar akademske zajednice i nekažnjeno se poigravaju s karijerama neposlušnih kolega.