Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da nekada devastirano područje na Adi Huji pokazuje da se ljubav prema prirodi isplati, ujedno poručujući da je ljubav prema prirodi "neodvojiva od ljubavi prema Srbiji".

Trivan je to rekao na beogradskoj Adi Huji na obali Dunava, povodom Međunarodnog Dana planete Zemlje - 22. aprila, gde je prisustvovao formiranju "Medenog vrta" i sadnji autohtonih belih vrba u cilju projekta "revitalizacije i pošumljavanja Ade Huje".

"Ovaj horor i devastirano područje koje je ovde bilo do 2012. godine pokazuje da se ljubav prema prirodi isplati", kazao je Trivan.

PROČITAJTE JOŠ - Oko 2,2 milijarde dinara za 22 firme za tretman otpada

Kako kaže, od "spasenja planete Zemlje", nema važnijeg i većeg planetarnog cilja.

Čak i jedan ekološki ostrašćenik, dodaje, "čak i ja jedan jesam u većini".

Trivan je poručio da ovo što se radi na Adi Huji predstavlja svojevrstan kiseonik za Beograd.

"Beograd je spreman da špic Ade Huje bude ovo što sada jeste. Dok se rukavac Ade Huje ne sredi, Ada Huja neće završiti svoju misiju. Ako u dogledno vreme napravimo sistem preradnih voda rešićemo problem", napomenuo je on.

Govoreći o projektu zaštite životne sredine na Dunavu, koji je, kako je kazao, naša glavna karika sa Evropom, on je upitao u koliko još projekata Srbija ima u svetu konkurentnost.

PROČITAJTE JOŠ -  PRIJAVILI SMEĆE, PA GA POKUPILI: Crvenčani sami počistili deponiju

"Samo je pitanje koliko društvo to valorizuje. Potreban je i novac, jer bez novca nema ništa", dodao je on.

Na planu biodiverziteta i pošumljavanja, prema Trivanovim rečima, treba raditi jer kad "šume nestanu, nestaju i pluća".

"Nema ništa bez timske igre, timska igra daje rezultate. Nauka je potpora, i uz dobar menadžment i kapacitete, to je nešto što daje garancije za budućnost", zaključio je Trivan.

LUNDIN: ŠVEDSKA ĆE POMAGATI SRBIJI U ZAŠTITI PRIRODNE SREDINE

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da današnji događaj na Adi Huji predstavlja lep događaj, da je postepeno pošumljavanje tog prostora pozitivna priča koja pokazuje da je moguće uspešno prevladati probleme, obećavajući ujedno nastavak pomoći Srbiji u ekološkim pitanjima.

Lundin je zajedno sa ministrom zaštite životne sredine Srbije Goranom Trivanom, i članom opštinskog veća zaduženim za ekologiju beogradske opštine Palilula Urošem Pribićevićem, prisustvovao zasađivanju autohtonih sorta vrba u "Medenom vrtu" na Adi Huji, u cilju pošumljavanja i revitalizacije tog prostora.

"Zaista lep trenutak, lep predmet za diskusiju, kao i svi izazovi u ekologiji pred kojima stoji Srbija", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Švedska je voljna da pomogne.

"Jedna trećina švedske pomoći Srbiji ići će na projekte održivog razvoja. EU ima visoke zahteve i to je dobro, a mi ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju na tom putu", naglasio je Lundin.

Društvo gde, kako kaže, svi pomažu i rade na reformama, korisno je po svoje građane, i, ističe, "ne treba čekati srpsku ili švedsku vladu, već mora da postoji inicijativa i iz udruženja, lokalnih zajednica, nevladinog sektora".

On je rekao da je šuma "najznačajniji prirodni faktor u Švedskoj", da puno znači, kao i da velika preduzeća - Ikea, Tetrapak ne bi mogle uspešno da posluju bez šume.

"Imamo više šume u Švedskoj nego bilo kad u istoriji. Ako čuvate šumu isplatiće se. To je moguće i nije u suprotnosti sa razvojem privrede. Treba samo dobro planirati šumsku politiku", poručio je Lundin.

Sa Srbijom će, zaključuje on, raditi zajedno na svim problemima, uključujući i problem divljih deponija.