"ZADNjIM atomom snage" pokušali smo da nateramo državu da počne ozbiljno da rešava naše probleme. Na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić prvi put smo videli zainteresovanost vrha države za probleme ratnih veterana, ratnih vojnih invalida i članova porodica palih boraca, rekao je Željko Vasiljević, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida.

On je istakao da tek kada su najavili da će protest trajati ispred kabineta predsednika danima i nedeljama, dok se problem ne reši, zakazan je sastanak sa ministrom i premijerkom.

- Predsednica Vlade je imala dovoljno hrabrosti da kaže da ona o ovim problemima nije znala i da će sada pokušati da ih rešava - rekao je Vasiljević.

Na listi njihovih zahteva je ukidanje Zakona o izmenama i dopunama zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, donošenje Zakona o pravima veterana, obezbeđivanje adekvatnog lečenja za njih.

PROČITAJTE JOŠ - Boračke penzije i za četnike i za učesnike rata 1999. godine? 

Prema Vasiljevićevim rečima, dogovor koji su udruženja postigla sa Brnabićevom je da 29. aprila održe novi sastanak.

Nešto više od 100 veterana okupljenih ispred predsedništva najavilo je da će, ako njihovi problemi ne budu rešeni, za 15 dana započeti štrajk glađu.

Kako je najavio Zoran Đorđević, ministar za rad, novi zakon o borcima bi trebalo sledećeg četvrtka da se nađe na redovnoj sednici Vlade i da bude izglasan da ide u javnu raspravu.


LAKŠE DO POMAGALA

MINISTAR Đorđević naglasio je da ratni vojni invalidi imaju najviše problema sa pomagalima i istakao da je dogovoreno da se, i pre zakona, krene u izradu pravilnika koji će omogućiti da teški ratni vojni invalidi i svi oni koji imaju prava na pomagalo dosta jednostavnije i lakše dođu do njih.