BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je vakcinacija jedini način da se stanovništvo zaštiti od malih boginja, da je obuhvaćenost imunizacijom sada na 94 odsto i da je cilj da bude više od 95 odsto vakcinisane dece.

U intervjuu za TV Prva, Lončar je podsetio da obuhvat koji prelazi 95 odsto garantuje dobar imunološki bedem cele nacije, te da se tako epidemija koja je buknula u Severnoj Makedoniji, ali i u BiH neće preliti i u Srbiju.

"Virus malih boginja je zarazan i lako se prenosi. Jedini način da se zaštitimo jeste imunizacija. Gde kada dođe do pada obuhvata vakcinisane dece ispod 95 odsto, stanovništvo je u opasnosti od zaraže tim virusom", pojasnio je ministar.

PROČITAJTE JOŠ - ISTRAŽIVANjE POKAZALO: MMR vakcina ne izaziva autizam

On je podsetio i da je krajem 2017. godine u Srbiji buknula epidemija malih boginja, jer je zbog propagande pojedinaca obuhvat vaklcinacijom pao na 81 odsto, te da je u toj epidemiji obolelo 5.800 obolelih, a umrlo 15.

"Nismo slušali struku, već šarlatane. Stvorite paniku kod naroda i rezultat je da imamo mrtvu decu", rekao je Lončar i dodao da se protiv pojedinaca koji su širili paniku među stanovništvom od vakcinacije, ali i protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu postupci vode pred redovnim sudom.

On je rekao i da ga nije iznenadila epidemija malih boginja u regionu, ali i u razvijenim zemljama poput SAD, jer se deca ne vakcinišu.

"Ne može neko da se zanosi da neće da se vakciniše i da neće da oboli. Ovo je stvar koja ne dozvoljava opuštanje", istakao je ministar.U SOLARIJUM NE MOGU MLAĐI OD 18 GODINA, KREĆU KONTROLE


MLAĐIMA od 18 godina zabranjena je upotreba solarijuma novim Pravilnikom o kozmetickim salonima i upotrebi solarijuma koji je nedavno stupio na snagu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za TV Prva da svako ko koristi solarijum mora biti upoznat s mogućim posledicama, da je strogo propisano na koliko moraju da se menjaju lampe, i da će to biti kontrolisano.

"Nema nas dovoljno da bi dozvolili luksuz da ne radimo preventivne mere", rekao je Lončar i dodao da se mora voditi računa i da u solarijum ne mogu oni koji piju lekove koji imaju kontraindikacije za UV zračenja.