NATO agresija je bila poslednji veliki zločin 20. veka. NATO agresija je bila završetak jednog strašnog i krvavog veka, u kome Srbi nisu zaslužili da izgube milione ljudi. Srbija ni jednim svojim postupkom nije ničim ni izazvala ni skrivila NATO agresiju. Nema nikakve srpske krivice u NATO agresiji i strašnim ratu 1998. i 1999. godine - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije "Odbrana 78", posvećenu obeležavanju 20 godina od odbrane otadžbine od NATO agresije u izložbenom prostoru Muzeja Grada Beograda.PROČITAJTE JOŠ - Vulin: 63. padobranska brigada je simbol otpora NATO

Ministar Vulin je podsetio da je 17.aprila, pre dve decenije, ubijena Milica Rakić i naglasio da je izložba posvećena svima koji su ubijeni, svim vojnicima, policajcima i svim stradalim u NATO agresiji, svoj ubijenoj deci i istini.On je naglasio da je Srbija ponosna na svakog svog vojnika, oficira, policajca, na svakog svog čoveka koji je istrpeo i preživeo NATO bombardovanje.

- U nama nema krivice. Činjenica da smo živeli i branili svoju zemlju nije i ne može biti opravdanje za NATO agresiju i NATO bombardovanje. Te 1999. godine, svako je pokazao svoje lice - Srbi svoje najbolje, nalepše i najhrabrije lice, a oni koji su nas bombardovali svoje najružnije i najslabije lice. Te 1999. godine, nije bilo razlike između fronta i pozadine, svaki stanovnik Srbije bio je meta, svaka naša smrt bila je samo kolateralna šteta, i ništa više. Mi imamo razlog da se ponosimo i kad mislimo o 1999. godini, osećamo ponos, ponos na svakog vojnika, policajca, oficira i građanina ove zemlje i ne verujem da oni koji su nas bombardovali mogu da dele to isto osećanje sa nama - ocenio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, srpski narod zna šta je vojnička slava i poštuje je i kod neprijatelja, ali nema vojničke slave u ubijanju dece i ubijanju trudnica na pijacama.
Foto Tanjug

- Ne verujem da mogu da dele naš ponos, ali mogu naše drugo osećanje koje nas uvek obuzme kada mislimo o 1999. godini - tugu. Nadam se da osećaju tugu kada misle na našu ubijenu decu, kada misle na naše ubijene vojnike i policajce. Nadam se da dele našu tugu, jer tuga je prvi korak ka kajanju, a kajanje je ono što želimo da vidimo kod svih onih koji su ubijali Srbiju te 1999. godine - naglasio je ministar Vulin.
Foto Tanjug

POMOGLE I "NOVOSTI"

Govoreći o izložbi, autor Dušan Jovović istakao je da je reč o multimedijalnom projektu koji su inicirali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Postavka prvi put prikazuje video i štampane materijale, koji do sada javnosti nisu bili prikazani, zbog svoje jačine, materijala i načina na koji je to snimano 1999. godine, a svi materijali su digitalno obrađeni. Realizaciju izložbe pomogli su "Jugoimport SDPR", RTS, RTV Vojvodine, TV Studio B, "Večernje novosti", "Politika" i "Blic", kompaniji "Borba" kao i fotografi Srđan Ilić i Tomislav Peternek i novinari Milutin Popadić i Milena Marković.Foto TanjugFoto Tanjug


"

Foto Tanjug

Kako kaže, Srbija se tako ponašala do 2012. godine, ali od te godine kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, Srbija ne dozvoljava da neko drugi piše njenu istoriju i naređuje joj da zaboravi. Izložba će biti otvorena najmanje do 9. juna, na dan kada je 1999. godine prestalo bombardovanje, a svi zainteresovani postavku mogu pogledati u Muzeju Grada Beograda svakoga dana od 10.00 do 20.00 časova.