ATMOSFERA u kojoj rade naučnici u institutu je mnogo bolja, administracija je postala servis i nije važnija od naučnika, zamenili smo šefove polovine laboratorija... Ali, sada nam najveći problem predstavlja to što državi moramo da platimo 49 miliona dinara za porez na dobit za prethodnih nekoliko godina. Toliko je odredila budžetska inspekcija koja nas je ovih dana posetila.

Ovo, za "Novosti", kaže Zlatko Rakočević, v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča", sumirajući urađeno za mesec i po, koliko je u direktorskoj fotelji. Rakočević je na čelo "Vinče" izabran nakon skandala sa bivšom direktorkom Milicom Marčeta Kaninski, koja je podnela ostavku nakon što je njen muž Slavko Karić uhvaćen kako prima mito i osumnjičen za trgovinu uticajem.

Rakočević ističe da se posledice nedomaćinskog poslovanja prethodnih godina i te kako osećaju, ali trenutno se bori da 49 miliona dinara poreza nekako smanji ili otpiše.

- Novac imamo, ali ako uplatimo taj iznos nećemo moći da podmirimo druge troškove - upozorava Rakočević. Naglašava da je tražio sastanak u Ministarstvu finansija i nada se da će biti postignut neki dogovor.

Pročitajte još - Zlatko Rakočević na čelu "Vinče"

Naš sagovornik objašnjava da je Institut "Vinča" neprofitna organizacija, pa ne može da plaća porez na dobit, ali da je razlog za razrezivanje poreza to što nije napravljen deobni bilans sa JP "Nuklearni objekti Srbije", koje se odvojilo od Vinče 2009. godine.

NOVI CENTAR PLANIRANO je da na placu pored Instituta, površine 700 kvadrata, bude izgrađen novi istraživački centar za nuklearnu energiju. Nova naučna institucija će početi da se gradi dogodine i verovatno će, kako saznaju "Novosti", biti spojena sa "Vinčom".

Naš sagovornik navodi da su prošle sedmice postavljeni novi direktori u polovini laboratorija, ali ne krije da je bilo opstrukcija i da je bilo teško zameniti direktore koji su na čelu laboratorija i po 20 godina, pa su "mislili da su nezamenjivi".

On je zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je "svesno da je situacija teška, te da bi se nešto promenilo neophodno je povlačiti oštre rezove".

- Imamo problem sa sistematizacijom i organizacijom Instituta. Polovina zaposlenih ima posebne ugovore, po sistematizaciji nemamo pravnu službu, ni šefa računovodstva - kaže Rakočević.

Zlatko Rakočević,foto N.Skenderija

Novi Zakon o nauci, najavljuje, doneće obavezu reorganizacije "Vinče", a u pripremi je i izmena ugovora o radu, što će naučnicima omogućiti mobilnost.

Pročitajte još - Dr Zlatko Rakočević: Policija češlja "Vinču"; Ćate imale veću platu od naučnika

U petak će biti doneta odluka o raspisivanju konkursa za direktora Instituta "Vinča". U roku od šest meseci od kada je Rakočević izabran za v.d. direktora treba da bude izabran direktor.

- Prijaviću se na konkurs. Sada kada sam ušao u igru, igraću do kraja. Ne znam hoće li i koliko će biti protivkandidata - kaže nam Rakočević.


OSUMNjIČENI NA ODMORU

RAKOČEVIĆ ističe da je Slavko Karić, muž bivše direktorke, koji je uhvaćen kako prima mito, još zaposlen u "Vinči":

- On je pre nego što sam ja došao za direktora, 5. marta, otišao na godišnji odmor koji mu traje do 9. maja. Uzeo je odmor i od prošle i od ove godine, ali on nije jedini koji se služi tim trikovima. Čim pokušate nekoga da prebacite na drugo radno mesto, taj ode na odmor ili na bolovanje - pojašnjava Rakočević.