KOSOVSKA MITROVICA – Znajte da niste sami, da naša matična zemlja Srbija misli na vas, a crkva se moli Bogu za vas – poručio je okupljenim Srbima ispred hrama Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

- Vi morate doneti sudbonosnu odluku, to nije odluka pojedinca, to je odluka srpskog naroda da ostanete ovde gde ste. Nismo mi upali na ovu zemlju ili je oteli od nekoga, već nam je ovu zemlju Bog darovao, i zato ono što nam je gospod darovao moramo da čuvamo i duhovno i moralno uvećamo i takvo ostavimo u nasleđe onima koji dolaze posle nas – rekao je patrijarh srpski Irinej. On je pozvao Srbe da budu jedinstveni i da ostanu na Kosovu i Metohiji.

- Često čujemo od nekih ljudi kako Kosovo treba ili podeliti ili nekim kompromisom rešiti, ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onoga što je srpsko - istakao je patrijarh i naglasio „mi smo za kompromis, ali onakav po kome će KiM ostati u Srbiji jer srpska zemlja ne može biti tuđa, već srpska.

PROČITAJTE JOŠ - Patrijarh pozvao Srbe na slogu i da ostanu na KiM

- Istina je da ono što se da i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno. Bile su okupacije, i ovo je vrsta okupacije, no to je vreme koje traje i to ne traje večno. Nađe se drugo rešenje – rekao je patrijarh Irinej. On je ponovio da je to stav naše Crkve, od kojeg neće odustati.

- Na svaki mogući način, dopuštenim sredstvima, borićemo se i ubeđivati one koji tako lako i štedro dele i daruju drugima ono što nije njihovo, da promene mišljenje – poručio je njegova svetost patrijarh srpski.Patrijarh je istakao da ga raduje što je imao priliku da se uveri da Kosovo nije prazno i da u njemu ima Srba, a posebno ga je obradovalo, kako kaže, veliki broj dece koji se rađa na ovoj svetoj zemlji. Među brojnim vernicima ispred hrama Sv. Dimitrija bili su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.Tokom petog dana posete Kosovu i Metohiji patrijarh Irinej je posetio i rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici gde ga je sačekalo rukovodstvo Univerziteta na čelu sa rektorom Zdravkom Vitoševićem.

Njegova svetost se obratila i studentima koji su došli da ga dočekaju, a nakon kratkog razgovara patrijarh srpski Irinej je ručao sa studentima u studentskoj menzi.