MINISTARSTVO kulture i informisanja raspisalo je devet konkursa u oblasti javnog informisanja u 2019, za koje je izdvojeno 274 miliona dinara, što je najviše do sada. Ovaj konkurs raspisan je, iako vlada još nije usvojila novi Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa, koji se čeka od decembra.

Mada su iz Ministarstva kulture do prošle nedelje poručivali da konkursa neće biti pre novog propisa, stav je promenjen.

- Raspisali smo konkurs po aktuelnom Pravilniku, u skladu sa zakonom, da nam ne bi prošli svi rokovi, pošto smo u docnji mesec i po do dva - kaže Aleksandar Gajović, državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture. - Po starom Pravilniku su konkurse raspisali i Vojvodina i blizu 100 lokalnih samouprava, pa bi bilo glupo da samo mi to ne uradimo. Kada bude usvojen novi pravilnik sledeći konkurs raspisaćemo po njemu.

PROČITAJTE I: Konkurs Ministarstva kulture: Nezadovoljan svaki četvrti

Konkursi, inače, traju do 10. maja, i kako kažu u ministarstvu, raspisani su "radi pružanja finansijske podrške medijskim sadržajima koji doprinose ostvarivanju javnog interesa, kao i za sufinansiranje projekata, organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda."